23 aprilie este o zi extrem de importantă pentru iubitorii de bere din întreaga lume. Pe 23 aprilie 2016 Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost la Ingolstadt (Bavaria) la o ceremonie de comemorare a 500 de ani de la impunerea legii purității berii (Reinheitsgebot). Aceasta l-a citat în cadrul ceremoniei pe Martin Luther, care a afirmat la un moment dat că: „cel care nu are bere, nu are nimic de băut”. Legea din 1516 a ajuns să fie în secolul XX un excelent instrument de marketing care le-a permis producătorilor germani să se diferențieze de alți producători europeni.
Pe 23 aprilie 1516 ducele William al IV-lea al Bavariei a promulgat la Ingolstadt legea germană a purității berii care prevedea că o bere putea să conțină doar trei ingrediente: apă, malț de orz și hamei. Forme ale legii au existat și înainte de 1516, de exemplu, una pe care se bazează cea din Bavaria a fost în ducatul de Munchen. Reintegrarea ducatului de Munchen în Bavaria a dus la impunerea legii la nivelul întregului ducat. În timp, legea a fost preluată și adoptată în întreaga Germanie. Legea prevedea pedepse extrem de severe pentru abateri, astfel berea impură era confiscată.
Apreciată astăzi de iubitorii de bere din întreaga lume, legea purității a avut ca scop inițial combaterea concurenței dintre berari și brutari pentru cereale. Berarii au fost obligați să folosească exclusiv malț din orz pentru a reduce presiunea pe piața grâului.
Rigurozitatea germanilor și birocrația excesivă au dus în timp la situații absurde. De exemplu, Klosterbrauerei Neuzelle, o berărie aflată la două ore de Berlin, s-a judecat zece ani de zile cu statul german pentru ca berea lor neagră să fie recunoscută oficial drept bere. Inițial, acesteia nu îi fusese recunoscut statutul din cauza conținutului de zahăr. Conflictul, care a ajuns la final în 2005 prin victoria berăriei, a fost cunoscut în presă drept Războiul Berii Brandenburg.
Încheiem recomandând cititorilor noștri să sărbătorească astăzi cu măsură.