Actualitate

6 ani de la cumplitele inundații din nordul țării

inundații 2010 dumitru mihalescul

În urmă cu 6 ani, inundații dezastruoase au lăsat zeci de familii fără case și fără agoniseala de o viață. A fost un eveniment ce a marcat foarte multe zone din România, dar mai ales nord-estul țării, deoarece au cauzat distrugeri importante. În urma rapoartelor oficiale, efectele inundațiilor din 2010 au fost cumplite: 24 persoane decedate, peste 800 de locuințe complet distruse de ape și circa 7000 locuințe inundate. Peste 18.000 persoane și-au evacuat locuințele, au fost afectate 41 de drumuri naționale, 110 drumuri județene, peste 25.000 fântâni, iar lista continuă.

La acel moment, Guvernul României a promis o sumă de bani familiilor care au pierdut pe cineva. Primăria municipiului București a decis să ajute județele afectate cu peste 2 milioane de lei. Ministerul Administrației și Internelor au pornit demersuri pentru accesarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene. Un număr mare de organizații non-guvernamentale au organizat evenimente caritabile, iar bucovinenii au dat exemplu de solidaritate și unitate. Rădăuțeanul Dumitru Mihalescul, de exemplu, a sprijinit multe familii prin firma Marelvi. Împreună cu partenerii Whirlpool și Indesit au decis să sprijine acele familii ale căror case au fost reabilitate sau reconstruite și au donat electrocasnice pentru familiile din județul Botoșani și din comuna Șerbăuți. Au reușit ce au dorit: să își facă datoria față de semeni. Anii au trecut, însă bucovineanul Dumitru Mihalescul nu a încetat să se implice în astfel de acțiuni. La fiecare sfârșit de an se ocupă personal de pregătirea și împărțirea unor cadouri pentru copii din familii nevoiașe și nu numai. În fiecare campanie desfășurată în cadrul firmei, încearcă să ajungă și în casele și inimile oamenilor ce au parte de mai puține oportunități.

De remarcat este și intervenția ofițerului Ruscan Marian Constantin din satul Bodnăreni, comuna Arbore, unde pe timpul inundațiilor a participat la salvare dintre apele învolburate a 8 copii și a părinților acestora. Cei zece au fost scoși pe brațe din casa înconjurată de ape, după care a fost declarat ca fiind unul din eroii evenimentului și a fost promovat ca nou purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava.

Acum, după 6 ani, comemorăm furia apelor din 2010 și suntem solidari cu familiile în care, din lipsa banilor, persistă efectele acelor inundații.

Sus