Cifrele de anul trecut plasau aeroportul Salcea pe locul 16 din 17 în topul național, cu 2359 de pasageri procesați. Întoarcerea Tarom la Suceava, cursa charter spre Antalya, și cele două zboruri internaționale introduse de Wizz Air, par însă să fii fost suficiente pentru ca, la finalul lui 2016, aeroportul Salcea să urce pe locul zece în țară.
Conform statisticilor din 2015, pe locul zece s-a clasat aeroportul (aerodromul) Tuzla cu 25.954 de pasageri procesați. Faptul că Suceava a procesat doar în lunile august și septembrie aproximativ 20.000 de pasageri ne face să fim încrezători pe termen mediu, privind perspectivele de dezvoltare ale acestui aeroport.
Dacă gradul de încărcare al curselor externe (94,68% în august și 95,78% în septembrie) se va păstra la niveluri atât de ridicate, suntem încrezători că aeroportul va atrage și alți operatori în viitorul apropiat.
Potențialul de dezvoltare al aeroportului Salcea este legat și de faptul că este cel mai apropiat de Cernăuți, Suceava, Botoșani și de nordul Republicii Moldova. În plus, acesta este și aeroportul cel mai apropiat de nordul județelor Iași și Neamț. De exemplu, Târgu Neamț și Pașcani sunt mai aproape de aeroportul din Suceava decât de cele din Iași sau Bacău. Vorbim deci despre o zonă care are o populație de circa 1,5 milioane de locuitori și mai mult de 200.000 de emigranți, fără să mai punem la socoteală evreii și germanii emigrați până în 1990.
Potențialul imens al bazinului care ar putea fi deservit de aeroportul Salcea riscă totuși să fie risipit dacă nu se va lucra la dezvoltarea transportului spre și dinspre acesta. Autobuzul, propus de președintele Consiliului Județean, care să lege Cernăuții de Salcea este departe de a fi suficient. Ideal ar fi să-l vedem legat cu o cale ferată între Suceava și Botoșani, care să aibă și posibilitatea realizării de legături (rapide? J) spre Târgu Neamț (chiar Piatra Neamț) și Pașcani, dar suntem în regiunea care în Master planul de dezvoltare al țării are prinse investiții de modernizare a căilor ferate de abia peste vreo zece ani, deci nu are rost să visăm. S-ar putea măcar realiza câteva rute de autobuz interjudețene din principalele aglomerări urbane din Suceava, Botoșani și nordul județelor Iași și Neamț.
Desigur, este ușor să vorbim despre perspectivele de dezvoltare, dar nu trebuie să uităm, totuși, că unitatea este administrată politic deci, este puțin probabil că își va atinge potențialul de dezvoltare prea curând.
