Actualitate

Alimente expirate? Citește asta înainte să le arunci!

Data expirării de pe ambalajele produselor se referă la calitatea produsului, nu la îmbolnăvirea consumatorului. Există o serie de alimente ce pot fi consumate chiar dacă sunt expirate.

O treime din produsele aruncate în lume într-un an, adică 1.3 miliarde de tone, sunt aruncate inutil. O publicație din Statele Unite a realizat un studiu conform căruia a stabilit o listă a alimentelor ce pot fi consumate după expirarea termenului de garanție.

1.Ciocolata – chiar dacă ciocolata al cărei termen este depășit prezintă pete albe din cauza zahărului cristalizat, poate fi consumată. Nu e la fel de gustoasă, însă nu are efecte secundare asupra sănătății.

 

2.Ouăle – un specialist în alimentație afirmă că ouăle pot fi păstrate în stare bună între 3 și 5 săptămâni dacă sunt ținute la mai puțin de 5 grade Celsius. Doar în acest caz se evită bacteria Salmonella. O metodă de a verifica dacă ouăle sunt stricate este să le puneți într-o cană cu apă rece; dacă se scufundă, sunt comestibile.

 

3.Chipsurile – se vor înmuia, nu vor fi la fel de crocante, dar nu vor provoca alergii dacă vor fi consumate după termen. Datorită cantității de sare, pot fi consumate în siguranță aproximativ 3 săptămâni de la data înscrisă pe ambalaj ca fiind expirate.

 

4.Laptele – laptele acru nu vă poate îmbolnăvi. Dimpotrivă, îl puteți folosi în bucătărie, în special la rețete de prăjituri de casă.

 

5.Mierea și gemul – mierea se cristalizează, însă rămâne la fel de bună chiar și în aceste condiții. Același principiu se aplică și la gemuri și dulcețuri. Dacă apare un strat subțire de mucegai, se îndepărtează și se consumă produsul fără emoții.

 

6.Conservele – o conservă păstrată la loc răcoros și întunecat nu prezintă niciun pericol, chiar dacă nu știți de când este acolo.

 

7.Brânza – doar brânza tare, cum ar fi Cheddar și parmezan, poate fi consumată după ce este expirată. Nu se aplică în cazul brânzeturilor moi.

 

8.Carne – dacă termenul de valabilitate a depășit cel mult două zile, se poate consuma carnea doar dacă nu miroase ca și cum ar fi stricată.

 

9.Alcoolul – băuturile cu o concentrație mare de alcool nu vă vor îmbolnăvi după data expirării. Atenție însă la lichiorurile pe bază de cremă sau orice a fost ținut în soare prea mult timp, precum și la barurile ce au ținut sticle de băutură în vitrină pentru un timp prea îndelungat.

 

10.Pastele – nu contează cât de mult țineți în dulap pachetele de spaghetti sau penne, pot fi utilizate pe termen nelimitat. Asigurați-vă doar că le depozitați într-un loc uscat.

 

Articol preluat de pe adevarul.ro

* Articolul „Alimente expirate? Citește asta înainte să le arunci!” a fost scris cu scop informativ. Nu intenționează și nu ar trebui să fie interpretat ca sfat medical.

Sus