Introducere
Societatea civilă organizată, mai ales sub forma unor grupuri de inițiativă sau asociații active este mai puțin prezentă în plan local, în municipiile mici. Am elaborat prezenta analiză pentru a prezenta obiectiv, pe baza documentelor și a cifrelor, finanțările primite de ONG-urile din municipiul nostru în anii 2016 și 2017 de la Primăria Rădăuți.
Câte ONG-uri există în România și care e rolul lor?
În România, conform Registrului Național ONG, astăzi există 85.123 de asociații, 18.881 de fundații și 1.368 de federații. Despre organizațiile neguvernamentale din România, activitatea sau rezultatele lor, dar și despre provocările pe care acestea le întâmpină, poate că se vorbește prea puțin. În prezent, cel puțin în domeniul incluziunii sociale, dar și în alte domenii (educație, mediu, antreprenoriat) cu siguranță există ONG-uri care realizează o activitate admirabilă pentru că instituțiile publice nu au capacitatea de a gestiona toate problemele din România. Astfel, ONG-urile apar ca un liant, ca un actor care poate pune umărul la rezolvarea unor probleme, fie că vorbim de domeniul social, cel al educației, de probleme de mediu sau de aspecte civice sau de drepturile omului, de exemplu.
Cum reușesc ONG-urile să desfășoare activitatea și ce posibilități de finanțare au?
La ora actuală, marea lor majoritate se bazează pe voluntariatul făcut de membrii lor, numărul celor care reușesc să mobilizeze resurse importante sau a celor care reușesc să aibă măcar un angajat (o persoană care să lucreze permanent sau măcar part-time pentru acea asociație) fiind destul de mic.
În același timp, statul român are posibilitatea de a sprijini ONG-urile din România prin runde de finanțare organizate de Consilii Județene, de primării sau chiar de alte instituții publice (ministere, de exemplu). Astăzi, în România există Legea nr. 350 din 2 decembrie 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, prin care primăriile sau consiliile județene finanțează persoane fizice, ONG-uri sau unități de cult.
Societatea civilă la Rădăuți
Fiind interesați de viața asociativă din municipiul nostru, Rădăuți, am solicitat Primăriei să facă publice finanțările nerambursabile acordate societății civile, așa cum legea amintită cere. Conform Registrului ONG, Rădăuțiul este al doilea municipiu din județ ca număr de asociații și fundații, având nu mai puțin de 114 asociații și 310 fundații, conform graficului de mai jos și probabil că peste 90% dintre ele sunt inactive. Cu privire la finanțările nerambursabile acordate ONG-urilor sau unităților de cult, autoritățile locale din Rădăuți folosesc această lege din anul 2016.
Conform hotărârilor de Consiliu Local al Municipiului Rădăuți, din anii 2016 și 2017, au fost alocate ca finanțări nerambursabile acordate de Primăria Rădăuți următoarele sume:
În anul 2016, 390.000 de lei (aprox. 85.000 de euro)
- 140.000 lei pentru asociații și fundații
- 150.000 lei pentru sport (fotbal și alte sporturi)
- 100.000 lei pentru culte
În anul 2017, sumele au fost de 240.000 de lei (aprox. 52.000 de euro), fiind împărțite doar pentru domeniile social și culte, sporturile nemaifiind finanțate prin această lege, astfel:
- 140.000 lei pentru domeniul social (asociații și fundații);
- 100.000 lei pentru domeniul culte
Cine sunt beneficiarii acestor sume?
Legea spune că pot fi finanțate activitățile ale persoanelor fizice sau juridice care corespund criteriilor din lege și răspund unei nevoi locale, pe domeniile finanțate de autoritatea locală. Înainte de organizarea taberei pentru copiii instituționalizați din Rădăuți, am dorit să aflăm ce alte proiecte similare au fost finanțate în trecut (în anul 2016), așa că am trimis o cerere primăriei prin care am solicitat aceste informații, pe care le regăsiți mai jos:
Un aspect pe care l-am remarcat este că deși regulamentul spune că nu pot fi finanțate strict cheltuieli administrative (de funcționare) decât în limita a 30% din sumă, restul sumei trebuind să fie alocată pentru activitățile proiectului cu care se solicită finanțarea, au existat finanțări chiar cu 100% din sumă pentru cheltuieli administrative.
În anul 2017, au existat două runde de finanțare, întrucât în cadrul primei runde toate proiectele au fost respinse (inclusiv activitatea propusă de noi). La finalul celei de a doua runde (la care grupul nostru nu a mai participat), am solicitat Primăriei Rădăuți să facă publice și rezultatele finanțărilor. Regăsiți aceste rezultate mai jos, fiind atât finanțări date ONG-urilor, cât și cultelor din Rădăuți.
Facem precizarea că regulamentul actual de acordare a finanțărilor nerambursabile adoptat de Consiliul Local Rădăuți restrânge posibilitatea ca doar ONG-urile să solicite aceste finanțări, deși legea 350/2005 prevede că beneficiarii sunt persoanele fizice și juridice. Legea prevede dreptul oricărui cetățean (în cazul nostru, rădăuțean) care are o idee de activitate (în unul dintre domeniile finanțate) pe plan local, de a depune un proiect la Primărie și să încerce obținerea unei finanțări, dacă acel proiect îndeplinește criteriile. Mai mult, o hotărâre de Consiliu Local nu poate să contrazică o lege, riscul fiind ca acea hotărâre să fie anulată pentru nelegalitate.
Ne bucurăm că Primăria Rădăuți a făcut publice rezultatele finanțărilor, sperăm ca restrângerea amintită din regulament să fie îndreptată. Sperăm, de asemenea, ca un număr cât mai mare de proiecte utile pentru Rădăuți să fie depuse anul viitor, în 2018, la Primărie din partea societății civile (ONG-uri, grupuri de inițiativă sau cetățeni) pentru că o competiție va duce, sperăm, către finanțarea celor mai bune idei din comunitate.
Aveți o idee bună pentru Rădăuți? Urmăriți următoarea rundă și solicitați Primăriei să sprijine acea idee care aduce un plus orașului într-unul dintre domeniile finanțate.
Notă: Până acum, toate activitățile grupului nostru civic s-au derulat din contribuțiile membrilor sau ale cetățenilor și cu sprijinul acestora.
Multumiri pentru articol radautiulcivic.ro