Actualitate

Aviatorul erou Vasile Niculescu va fi comemorat la Rădăuți

aviatorul-erou-vasile-niculescu-va-fi-comemorat-la-radauti

Municipiul Rădăuți va găzdui, marți 24 aprilie, o serie de activități de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat primit de la Primăria Rădăuți.

Manifestarea va debuta la ora 11.00 cu alocuțiuni, după care va fi oficiată o slujbă de comemorare la mormântul lui Vasile Niculescu în cimitirul central Rădăuți, slujbă la care va participa nepoata aviatorului, Mallet Astrid, din Franța. Printre invitați se numără Cristian Aioanei, șef cabinet Consiliul Județean Bacău, Vasilică Munteanu, președintele Asociației Naționale a Arhiviștilor, col. dr. Romeo-Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii Alba, col. Ovidiu Ieremia, ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentant al Garnizoanelor Suceava și Botoșani.Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Rădăuți, Consiliul Județean Bacău, ARPIA Bacău, Cultul Eroilor Rădăuți, ANCMR Rădăuți, cu participarea instituțiilor de învățământ din județ și municipiu. La ceremonialul militar vor fi prezenți elevi ai Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, un detașament de cadre ale Ministerului Apărării Naționale din județele Suceava și Botoșani, cât și aeronave care vor survola zona pe parcursul manifestării.

Piloții s-au orientat folosind o hartă militară și o busolă

Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat la 23 noiembrie 1918 un zbor de o însemnătate uriașă pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, Niculescu s-a deplasat pe calea aerului în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol, iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție în avion, o hartă militară și o busolă. Avionul, un Farman F40, avea aripile de pânză, iar pe acestea s-au așternut, ca o confirmare în plus a dorinței de unificare națională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918 la decolarea aparatului de zbor spre drumul de întoarcere. După stabilirea la Rădăuți, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar și a murit la 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul central din municipiu.

Sursă: Monitorul de Suceava

Sus