Actualitate

Câinii din fiecare vamă intră într-un program intens de pregătire

cainii-din-fiecare-vama-intra-intr-un-program-intens-de-pregatire

Începând de luni, 28 august, câinii din punctele vamale intră într-un program intens de eficientizare, ce va dura până la finele lunii noiembrie.

Astfel, câinii care au împlinit vârsta de pensionare se vor retrage din activitate, iar pentru noile echipe canine vor fi organizate stagii de învățare a tehnicilor de depistare a țigărilor ilegale, drogurilor și banilor. Pentru echipele aflate deja în activitate, vor fi susținute sesiuni de recapitulare și perfecționare.

Totodată, vor fi îmbunătățite metodele de control folosite la verificarea autoturismelor, camioanelor, autocarelor, containerelor, depozitelor și încăperilor, sacilor poștali și valizelor. În punctele vamale din țară sunt 43 de echipe canine mobile.

Dintre acestea, 31 sunt antrenate să depisteze țigarete ilegale. Alte zece au dublă specializare (droguri și produse din tutun). Două sunt specializate în detectarea drogurilor, banilor și țigaretelor. În baza Protocolului cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), JTI a donat Vămii Române, începând din 2010, circa 40 de câini și echipamentele necesare (inclusiv pentru transport). Tot cu sprijinul JTI, începând din acest an, și autoritățile din Moldova și Serbia vor extinde folosirea echipelor canine în punctele vamale. Câinii care vor fi activi în punctele vamale din Serbia, vor fi instruiți în centrul de formare a echipelor canine din Giurgiu. În perioada ianuarie-iulie 2017, câinii special instruiți au depistat circa 1,1 milioane țigarete ilegale și aproximativ 29 kilograme de tutun. Investiția în formarea echipelor canine este foarte redusă în raport cu valoarea capturilor și amenzilor. Aproape zilnic, câinii prezenti în punctele vamale reușesc să depisteze produse din tutun, în cadrul unor controale cu grad ridicat de dificultate.

Citește mai departe pe informațiata.ro

Sus