Actualitate

Candidații la Primăria Rădăuți fură startul

Candidații la Primăria Rădăuți au furat startul la campania electorală fentând legea, care se pare că este opțională în oraș. Este drept că legea 115 pe 2015 este o lege pentru politicieni făcută de politicieni, deci este absolut normal ca sancțiunile să fie mai degrabă ipotetice. Încălcările legii, la care ne referim, acoperă cel puțin trei aspecte:

  • perioada de campanie care începe abia pe 5 mai și nu în prima jumătate a lui aprilie;
  • locul de afișare care ar trebui să acorde posibilitatea tuturor candidaților să-și pună afiș; și
  • dimensiunile afișelor electorale care, nu ar trebui să fie vizibile din avion ci să aibă maxim 50 de cm pe 35 de cm.

De săptămâna trecută, prin oraș ne privește de sus candidatul „cu mâini pricepute”, zâmbindu-ne cu încredere. Săptămâna aceasta s-a urcat sus și candidatul „iepure” al PSD (cel pentru care adunau semnături structurile PSD zicându-le oamenilor că o să candideze independent), cu o fotografie de când era el mai subțirel și mai puțin cărunt.  Încălcarea legii de către ambii candidați este cu atât mai supărătoare cu cât nici măcar nu s-a încheiat perioada oficială de depunere a candidaturilor.

Pentru a nu fi acuzați că dăm cu bățul prin gard fără motiv, în cele ce urmează, vă dăm și citatele exacte din legea nr. 115 pe 2015.  Astfel:

  • Conform articolului numărul 64: „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7:00.”
  • Conform articolului numărul 79, aliniatul (1): „Primarii sunt obligați ca până la începerea campaniei electorale să stabilească, prin dispoziție, locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care declară că depun liste de candidați, candidaturi pentru funcția de primar, precum și de candidații independenți. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetățeni, fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective.”; și
  • Conform articolului numărul 79, aliniatul (5): „Un afiș electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.”

Puteți consulta legea pentru identificarea altor abateri pe Dreptonline.

Sus