Candidații la primăria Rădăuți abordează campania electorală într-o manieră extrem de originală. Vedem pe diferitele canale media, tradiționale și moderne, doar clasicele promisiuni cu asfalt și chermeze în piața publică și niște încercări anemice de atacuri la contracandidați. Echipele candidaților nu reușesc cu adevărat să schimbe paradigma competiției electorale și, probabil că, în unele cazuri nici măcar nu o doresc.
Să luăm, de exemplu, perioada asta a sărbătorilor Pascale. Candidații care dispun de suficiente fonduri ne-au umplut cutiile poștale cu felicitări și site-urile de socializare cu urări dintre cele mai frumoase. Motiv pentru echipele de campanie să reia dezbaterea (esențială pentru comunitate) privind acceptabilitatea și diferențele dintre formele Paști și Paște, deși mai utilă ar fi fost discutarea costurilor pe care le implică tipărirea și distribuirea a mii de felicitări. Și, de ce nu, o discuție despre transparentizarea surselor de finanțare a campaniilor.
În lumea largă, perioadele de sărbătoare sunt o ocazie minunată pentru politicieni să arate sau măcar să mimeze compasiunea, mila și preocuparea pentru cazurile sociale. Ocazii ar fi fost și la noi pentru candidați să-și arate implicarea și preocuparea pentru cei care sunt prea amărâți să se bucure de sărbătorile pascale. Doar dacă ne gândim la situația tragică de la căminul de bătrâni de la Solca, la faptul că azilul din Rădăuți nu a mai văzut un var de când lumea și, la diferitele centre de copii din zonă și avem deja o sumedenie de ocazii în care unii candidați ar fi putut să-și creeze o înfățișare mai umană.
Desigur, în noiembrie unii dintre ei se călcau pe picioare să facă o fotografie alături de patriarh, dar nu putem să scoatem mereu în față un succes local, uitând total de celelalte cazuri. Cât de diferite ar fi fost sărbătorile pentru aceste persoane dacă în loc de discuții sterile unii candidați ar fi realizat niște campanii umanitare.
