Actualitate

Caz cutremurător la Școala Generală nr. 2 din Rădăuți

caz cutremurător

Actorul și regizorul Adrian Țofei a relatat, pe pagina unui grup de socializare, un caz cutremurător, care a avut loc pe vremea când era elev la Școala Generală nr. 2 din Rădăuți. Metodele pe care le-a folosit atunci o doamnă învățătoare, încă în activitate, denotă ori lipsa totală a cunoștințelor pedagogice ori folosirea lor cu rea-voință.

În cele ce urmează, redăm textul de revoltă a lui Adrian Țofei împotriva unui sistem obtuz.

„Trebuie să vorbesc despre un abuz extrem de grav petrecut cu mine și colegii mei în clasele I-IV la Școala Generală Nr.2 Rădăuți (acum Școala Gimnazială Nr.2 Rădăuți).

Învățătoarea mea fusese înlocuită pentru câteva zile de alta pe nume C.C.O.. Într-una din acele zile, noua învățătoare a găsit dezordine când a intrat în clasă, probabil nu eram în bănci, unii alergau, se jucau. Ne-a pus într-un cerc mare în fața clasei și ne-a obligat să ne dăm palme peste față de la unul la altul. Să curgă palmele în cerc. Într-un sens, apoi făcea semn să se schimbe sensul. Majoritatea eram în lacrimi după mai multe rânduri, cu fețele roșii și inflamate de la atâtea palme. Eu eram distrus. Încercam să-mi menajez colegul, doar mă prefăceam că dau. Dar nu toți făceau așa. Primeam niște palme cu toată forța când se schimba sensul și colegul îmi dădea mie cu o plăcere sadică. Iar ea stătea relaxată la catedră și privea. Mă tot uitam la ea și mă forțam să zâmbesc, să maschez șocul și lacrimile. Țin minte că eram priviți de alți colegi din bănci. Fie doar unii dintre noi am fost pedepsiți, fie a împărțit clasa în două jumătăți și am făcut cu rândul, fie a făcut separat cu băieții și fetele – nu mai țin minte exact care dintre variantele astea. Într-un târziu a considerat probabil că e suficient pentru mine (sau i s-a făcut milă) și m-a trimis în bancă, iar „jocul” a continuat cu ceilalți colegi.

A fost unul dintre cele mai traumatizante momente din școală. E tortură ce a facut ea și incredibil de distructiv pentru psihicul unui copil. Te uiți la adulți ca la elementele salvatoare, cei cu capul pe umeri, care te salvează când alți copii își bat joc de tine. Ori să vezi că tocmai adultul organizează un abuz de o asemenea violență și bătaie de joc… Plus că a creat circumstanțele ca să iasă ce e mai rău din unii din noi… a dat libertate colegilor mei mai agresivi să-i distrugă pe cei nonviolenți și să creadă că e bine ceea ce fac… o totală inversiune a valorilor. Să simți pe pielea ta câtă plăcere are colegul tau să-ți dea palme dupa palme, să-ți distrugă fața, coleg pe care-l credeai prieten până atunci… „Jocul” ăsta pe care l-a organizat ne-a distrus o parte din încrederea în umanitate, în colegi, în autoritate, în societate, în valori.

La acea vreme nu am realizat cât de grav e ceea ce s-a întâmplat. Când așa ceva vine din partea unei figuri autoritare în care crezi, ai impresia că e normal. Abia recent, pas cu pas, am început să realizez. Și am decis să vorbesc fiindcă C.C.O. încă e cadru didactic la Școala Gimnazială Nr.2 Rădăuți. Legislația condamnă ferm orice abuz fizic, psihologic sau emoțional asupra copiilor. Acel „joc” a însumat toate aceste trei tipuri de abuz. Probabil faptele de atunci s-au prescris și nu mai poate intra la închisoare. Dar mă tem că ar putea face același lucru cu generațiile actuale. Iar dacă a făcut recent cu alți copii, ei necesită consultare psihologică ca să nu rămână cu traume pe viață.

Am contactat acum câteva luni școala printr-un email, dar n-am primit niciun răspuns. Am discutat și pe Facebook cu fosta mea învățătoare, dar m-a sfătuit să nu fac nimic. Vă rog să dați share postării și să anunțați părinții copiilor care o au sau au avut-o ca învățătoare pe C.C.O.. Trebuie oprită de la a mai distruge noi generații. La fel ca toate celelalte cadre didactice care abuzează elevii sau studenții. Nu vă fie frică să-i demascați!”

Sus