Actualitate

Comunicatele poliției privind accidentul de la Horodnic incomplete, inexacte și părtinitoare

Comunicatele poliției privind accidentul de la Horodnic au fost incomplete, inexacte și părtinitoare.  Acum câteva zile (18 aprilie 2016) redactat un articol în care am prezentat un accident care a avut loc în Horodnic de Jos, accident în care au fost implicați un tânăr de 15 ani și un șofer de 37 de ani aflat la volanul unei mașini înmatriculate în Marea Britanie. Conform celor două comunicate ale poliției din datele de 18 și 19 aprilie, culpa celor doi participanți la trafic a fost împărțită și, după ce a fost prins a doua zi, șoferul și-a recunoscut vina.

Acum două zile am fost contactați de tatăl tânărului care ne-a atras atenția asupra faptului că relatarea este incompletă și părtinitoare. Înainte de a oferi publicului detaliile pe care ni le-a prezentat tatăl vrem să ne recunoaștem vina de a ne fi bazat relatarea strict pe informațiile oficiale ale poliției.  Astfel, din mărturisirea șocantă a tatălui am aflat informații care schimbă complet imaginea producerii faptelor. Cu acordul acestuia, relatăm detaliile respective:

  • Tânărul este jucător de hochei pe gheață profesionist, legitimat la CSM Suceava, selecționat în naționala României de tineret. Acesta folosește de ani întregi bicicleta în sezonul cald pentru a se menține în formă. Cu alte cuvinte, tânărul accidentat nu era un biciclist amator, care se străduia să și mențină echilibrul pe marginea drumului, ci un biciclist experimentat.
  • Bicicleta, după cum se poate vedea în imagine era dotată cu elemente reflectorizante și lumini deci nu se poate vorbi de o lipsă de vizibilitate a tânărului;

continut

  • Poliția a tras concluzia că tânărul este vinovat pentru că nu poartă vestă reflectorizantă. Acesta o avea în rucsac și o folosea de câte ori era nevoie, doar că duminică, conform Astrolog-Urseanu, soarele a început să apună în zona Rădăuți la orele 20:10, deci luminozitatea era încă bună la ora accidentului 20:05. O dovadă că tânărul respecta cu strictețe toate regulile în ceea ce privește mersul pe bicicletă fiind și faptul că la momentul accidentului purta și casca de biciclist, un accesoriu pe care nu-l vedem foarte des la cei care utilizează astfel de vehicule.
  • Poliția a specificat că șoferul a lăsat tânărul inconștient și a fugit de la fața locului. A uitat să precizeze, însă, faptul că a mai existat un al doilea șofer, cu extrem de mult spirit civic, care a plecat în urmărirea primului și a reușit să preia datele autovehiculului.
  • Tânărul nu a fost accidentat ușor având nevoie doar de 5-7 zile de îngrijiri medicale, ci a fost spitalizat până astăzi la spitalul municipal Suceava (deci 5 zile de spitalizare) cu leziuni la coloană în zona lombară și cervicală, care îl vor obliga să poarte o orteză cervicală cel puțin 45 zile. În plus acesta a suferit alte traumatisme la coate, genunchi și bazin.
  • De asemenea, echipajul de poliție a ajuns la fața locului cu mare greutate, după două apeluri la 112 și fără să fie însoțiți de un echipaj medical.

Nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva pentru un șofer cu volan pe partea dreapta biciclistul ar fi trebuit să fie extrem de vizibil și extrem de ușor de ocolit? Are cu adevărat o scuză un șofer care nu a ocolit lăsând doi metri între el și biciclist?

Rămânem la opinia pe care ne-am exprimat-o și în alte ocazii, gradul de inconștiență la volan este atât de ridicat în zonă. Ca în multe alte cazuri (multe chiar în zona Rădăuți) există suspiciuni că șoferul a fugit de la fața locului din cauză că avea probleme cu alcoolemia. Ce alcoolemie a avut oare acesta dacă a preferat să riște lăsând un copil inconștient la marginea drumului (faptă cu caracter penal) și să fugă de la locul faptei (din nou caracter penal)?

Sus