Actualitate

Cu siguranță membrii Asociației Forestiere Bucovina vor protesta în faţa Guvernului

asociatia_forestiera_suceava

Asociația Forestieră Bucovina, cu susținerea Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni – Nostra Silva, Asociației Forestierilor Valea Someșului, Comunității Forestierilor- Fordaq, Asociației Forestierilor și Producătorilor de Mobila “Mureșul”, Asociației Forestiere Valea Bistriței, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă, va organiza marți, 26 ianuarie 2016, orele 11-18, în Piața Victoriei un protest.

La această manifestare de protest vor participa aproximativ 5000 de forestieri, proprietari de păduri, reprezentanţi ai celorlalte asociaţii reprezentative din sectorul forestier, industriei de prelucrare și a industriei de mobilă din județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Neamț, Bistrița, Cluj, Maramureș, Mureș, Timiș, Caraș, Huneadoara, Brașov, Vâlcea, Argeș, Vrancea.

Potrivit unui comunicat de presă, forestierii vor demonstra în fața Guvernului pentru:

 1. Adoptarea în regim de urgenta a unor soluții pentru deblocarea accesului la resursa de masă lemnoasa, care afectează întregul sector de exploatare și prelucrare primara a lemnului și industria mobilei, blocaj apărut prin preturile excesive practicate de Romsilva ca prețuri de pornire la licitațiile de masa lemnoasa.
 2. Modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP, și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare.
 3. Susținem reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50 % din volumul oferit la licitație, cu preturi de pornire / de referință la nivelul preturilor de pornire la licitație de anul trecut.
 4. Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP;
 5. Interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP a masei lemnoase proprietate publică a statului,
 6. Organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”,
 7. Acordarea de atribuții Gărzilor Silvice și în cazul RNP – Romsilva,
 8. Depolitizarea RNP-Romsilva,
 9. Investiții în drumuri forestiere;
 10. un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/ exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/ bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legale (due-dilligence, autoreglementare).
 11. Susținerea unei strategii pentru domeniul forestier, care sa cuprindă:
 • finanțarea sectorului/alocare echitabila din PNDR.
 • strategie de accesibilizare a fondului forestier.
 • eliminarea suprareglementării/supraimpozitării sectorului.
 • strategie de valorificare a masei lemnoase/susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.

svnews.ro

Sus