Top 5 This Week

Related Posts

Curtea Constituțională a României a stabilit când judecă alegerea primarilor într-un tur

Curtea Constituțională a României a stabilit că va judeca modul în care se desfășoară alegerea primarilor pe data de 4 mai 2016. Amintim pe această cale faptul că PNL nu a reușit să conteste acest articol, contestația în anulare a partidului fiind respinsă vineri la un Tribunal din București.

În schimb, un jurnalist de la Adevărul, Liviu Avram, a reușit printr-un artificiu să obțină contestarea acestui articol din legea electorală. Astfel, Liviu Avram și-a depus vinerea trecută candidatura la primăria generală a Bucureștilor cu o listă de doar 3 semnături. Candidatura sa a fost respinsă pe motiv că nu avea o listă de 1% din numărul total al votanților din capitală, adică 18.000 de semnături.

Cu contestația de la Biroul Electoral Central jurnalistul Liviu Avram a depus o contestație la Tribunalul București pentru că înscrierea în calitate de candidat implica o listă cu 18.000 de semnături, dar în sistemul cu un singur tur primăria putea fi câștigată cu mai puțin de 18.000 de voturi. Acest lucru subliniază o carență semnificativă a legii electorale. Sesizarea sa a fost acceptată de Tribunalul București, care a transmis-o mai departe spre Curtea Constituțională a României.

În caz că în ședința din 4 mai 2016 Curtea Constituțională a României va admite sesizarea de neconstituționalitate, guvernul României va fi obligat să modifice prin ordonanță de urgență legea electorală. Având în vedere că alegerile locale sunt de abia pe 5 iunie,  credem că există suficient timp pentru organizarea unui al doilea tur 1-2 săptămâni mai târziu.

 

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles