Top 5 This Week

Related Posts

David Goldfeld

Poetul David Goldfeld s-a născut pe 14 mai 1904 în Cernăuți și a murit în același oraș pe 8 mai 1942. Fiu al unui cantor din Cernuți, acesta a crescut în oraș, petrecând totuși câțiva ani pe parcursul primului război mondial în Boemia.

După război el s-a întors în Cernăuți și a absolvit liceul. De tânăr se dovedește a fi un tenor cu mare potențial, dar o boală pulmonară manifestată de timpuriu îl împiedică să urmeze Conservatorul. Din această cauză David Goldfeld se resemnează să lucreze ca funcționar public în Cernăuți și, pentru o perioadă, în capitala țării. Acesta a fost în relații de prietenie cu alte personalități ale Bucovinei, precum Alfred Margul-Sperber, Alfred Kittner și Rosa Ausländer, aceasta din urmă dedicându-i chiar două poezii.

Volumul prin care a devenit cunoscut „Der Brunnen” (Fântâna) a apărut la Cernăuți, la Editura Literaria, în 1940 și a fost reeditat în 2010 la Aachen, la Editura Rimbaud.

Cititorii noștri, care sunt familiarizați cu limba germană, pot să lectureze poezii de ale sale în colecția de poezii germane Deutsche Liebeslyrik.

Cel mai cunoscut poem al lui este Cântecul Morții care, din păcate, după cunoștințele noastre nu este tradus în limba română.

Todeslied

Aus Blut Vergangner kommen wir,

Doch sind wir ohne Erben.

In leere Himmel ragen wir

Und können nicht mehr sterben.

Dieses Verströmen in die Zeit

Und dies Hinübergleiten:

Den Leib verlassen wie ein Kleid,

Kann uns nicht mehr geschehen.

Wir, deren Gang vom Weg beschwert,

Den wir als Letzte kamen,

Wir werden einst von Gott zerstört,

Wie Dinge ohne Namen.

Blaueule Leid

spot_img
@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles