Actualitate

De ce au fost descinderi ale DNA la Primăria Rădăuți?

primaria-radauti

Vizitele procurorilor DNA la Rădăuți au drept scop clarificarea modului în care Primăria rădăuțeană a acordat în chirie spații pentru manifestările “Zilele municipiului Rădăuți” și “Târgul Olarilor”, spații ce au fost ulterior subînchiriate la prețuri și de zece ori mai mari. Primarul Nistor Tătar se spală pe mâini, declarând că era în concediu când s-au făcut înțelegerile. O problemă neclarificată  este însă cum s-a decis închiderea unui drum național, în interiorul Rădăuțiului, pentru aceste manifestări, fără o hotărâre în acest sens din partea Consiliului Local.

Descinderile procurorilor anticorup­ție suceveni la Primăria Rădăuți, deși tratate cu multă discreție de actuala conducere a municipiului, au lăsat urme adânci, iar informații despre activitatea mai multor funcționari din executivul rădăuțean coboară către spațiul public ca pe gârlă. Presa locală a arătat că procu­rorii DNA Suceava au vizitat, săp­tămâ­na trecută, pentru a doua oară Primăria municipiului Rădăuți, de unde au ridicat mai multe documente. La baza acestor descinderi ar sta un denunț ce vi­zează acte de corupție săvârșite cu prilejul organizării “Zilelor municipiului Rădăuți” și “Târgului Olarilor”, din vara acestui an. Se fac în aceste zile verificări pentru a se stabili dacă cele semnalate către Serviciul Teritorial Su­cea­va al Direcției Naționale Antico­rupție, dar și către alte instituții pu­blice abilitate corespund adevărului. In acest moment, cercetarea penală se face “in rem”, iar primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, a declarat că nu are nicio implicare în posibile activități in­frac­ționale săvârșite de angajați ai Primăriei rădăuțene în această cauză.

Faptul că primarul Tătar se spală pe mâini la Rădăuți de orice posibilă implicare în activități posibil infracționale nu constituie o noutate. Nistor Tătar, acum edil șef al municipiului, și-a consumat o bună cantitate de energie și efort intelectual, din postura de director al SC Servicii Comunale SA Rădăuți, firmă cu unic acționar Consiliul Local municipal, pentru a-l trimite pe predecesorul său Aurel Olărean la pușcărie. Declarațiile lui Nistor Tătar și conținutul dosarelor inițiate de către acesta împo­triva fostului primar Olărean au fost oglindite în spații largi de către mass-media suceveană. In acest fel, la acea vreme Olărean a devenit, încetul cu înce­tul, o persoană nereprezentativă în spa­țiul politic rădăuțean. A răsărit însă steaua lui Nistor Tătar, cel care și-a să­pat predecesorul prin toate mijloacele posibile. Când Olărean ajunsese în arest, prin vara lui 2014, Consiliul Lo­cal rădăuțean era în pregătirea “Zilelor municipiului Rădăuți” și a “Târgului Olarilor”. Era o perioadă în care Rădă­uțiul intrase într-un fel de gol de putere – primarul Aurel Olărean fiind arestat și suspendat din funcție, viceprimarii erau de asemenea suspendați, Consiliul Lo­cal suspendat pentru că nu își întrunise cvorumul la mai multe ședințe consecutive. Astfel, aparatului propriu al Pri­măriei i-a revenit sarcina de a ține în viață activitatea urbei, inclusiv perpetuarea acelor acțiuni culturale tradiționale. Pentru că exista o presiune din partea participanților din anii precedenți – proprietari de tiribombe, gestionari de trasee ale olarilor din întreaga țară, etc. – acestora li s-au oferit spații pentru amplasarea propriilor oferte, inclusiv pe artera principală a Rădăuțiului, care este atât în afara orașului, cât și în interiorul urbei, drum național (este vorba despre DN2H, Ră­dă­­uți – Putna, n.r.).

Citește mai mult pe obiectivdesuceava.ro

Sus