Actualitate

Din 1.300 de paciente examinate la mamograful Spitalului de Urgență, 221 au fost depistate cu cancer mamar

din-1-300-de-paciente-examinate-la-mamograful-spitalului-de-urgenta-221-au-fost-depistate-cu-cancer-mamar

Bilanțul la nouă luni al examinărilor efectuate la mamograful cu tomosinteză din dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava arată că, din cele 1301 explorări realizate, au fost depistate 221 de cazuri de cancer de sân.

Dr. Agatha Petrescu, medic în cadrul laboratorului de radiologie, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că acest procent mare, de 17%, este explicabil prin aceea că pacientele explorate au fost trimise “ţintit” din secţia Oncologie sau din alte secţii ale spitalelor, după ce medicii au identificat probleme ale sânului, precum şi pacientele care erau deja în studiu cu anumite probleme la sân şi care au fost reinvestigate la mamograful cu tomosinteză pentru un diagnostic de certitudine. O parte dintre paciente au fost și din categoria celor care își fac controale periodice.

“Avantajul a fost că promovarea acestui aparat a ridicat un semnal de alarmă în rândul populaţiei feminine, realizând că trebuie să-şi facă aceste controale periodice la sân, indiferent dacă consideră sau nu că au anumite probleme. Atunci am identificat şi din rândul populaţiei de screening o parte din cazuistică. A contat sensibilizarea populaţiei de sex feminin în privinţa importanţei acordării unei atenţii sporite patologiei mamare, a contat foarte mult aparatura de înaltă performanţă şi faptul că putem să completăm imagistica mamografică cu ecografia, eventual cu sonoelastografia sau cu tot ce considerăm noi că mai putem avea nevoie şi ne-ar ajuta în acest sens şi atunci sigur că am reuşit să ajungem la aceste diagnostice”, a afirmat dr. Petrescu.

Citește mai departe pe Monitorul de Suceava

Sus