Top 5 This Week

Related Posts

Distracție maximă la primăria Rădăuți

Se pare că și actuala administrație rădăuțeană va oferi alegătorilor nenumărate motive de distracție în cei patru ani de mandat. Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti își cere în instanță drepturile pentru peste 1044 de hectare pe care le-ar fi avut Stațiunea Experimentală Zootehnică Rădăuți în perioada interbelică.

După cum era de așteptat, după 70 de ani de distracție care au implicat secere, ciocane și buchete de trandafiri nimeni din administrația locală nu are idee unde ar putea să fie acest teren. De asemenea, dacă mai ținem cont de faptul că #InimaBucovinei s-a lipit în mai multe direcții de localitățile învecinate este puțin probabil că mai există așa multe hectare de teren viran.

Ce ne stârnește interesul și ne face să ne umplem de mândrie este că, în faza inițială, cererea Academiei a fost ignorată de administrația rădăuțeană,  motiv pentru care s-a ajuns în instanță. Probabil aceștia au vrut întâi să le refacă dreptul de proprietate micilor proprietari.

„Cererea formulată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” Bucureşti prin care aceasta solicită reconstituirea dreptului de proprietate pe raza municipiului Rădăuţi pentru nu mai puţin de 1.044,0748 hectare de teren ar putea duce la falimentul administraţiei locale din acest oraş.

În primă fază, solicitarea depusă la Comisia Locală de Fond Funciar Rădăuţi a fost respinsă, decizie menţinută şi de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava. În aceste condiţii, reprezentanţii ASAS s-au adresat instanţei de judecată şi speră să primească terenul solicitat.”

Citește continuarea articolului în Monitorul de Suceava

P.S. Observații suplimentare legate de respectul pentru dreptul la proprietate

  1. În 1792, pentru mutarea hergheliei din Vășcăuți (unde a fost înființată în 1789) în Rădăuți, administratorii provinciei au închiriat teren de la Fondul Religionar al Bucovinei.
  2. În perioada interbelică o Stațiune Experimentală Zootehnică a fost împroprietărită cu 1044 de hectare! De către cine? De unde a existat așa mult teren disponibil într-o provincie cu o densitate a populației peste media națională?

P.P.S. De ce nu a rămas în mentalul colectiv o organizație care avea o asemenea suprafață de teren?

P.P.P.S După primul război mondial statul român a reînființat Herghelia Rădăuți și a împroprietărit-o cu o suprafață consistentă de teren. Au existat două organizații zootehnice în oraș sau este vorba de aceeași entitate?

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles