Top 5 This Week

Related Posts

Dumitru Mihalescul: Nu trebuie să uităm de cei care au strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a susţinut, ieri, o declaraţie politică la împlinirea a 30 de ani de la revolta împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu, din fabrica braşoveană „Steagul Roşu”.

Dumitru Mihalescul a spus că nu trebuie uitat faptul că pe 15 noiembrie 1987, la Braşov, s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. „Revolta a pornit nu de la intelectuali şi elite, ca în alte state din Europa, ci de la oamenii simpli, de la muncitorii fabricilor braşovene <Steagul Roşu>, exasperaţi de viaţa grea şi de lipsurile acute din viaţa lor şi a copiilor lor: <Vrem mâncare şi căldură!>, <Vrem mâncare la copii!>, <Vrem lumină şi căldură!> şi <Vrem pâine fără cartelă!>”, a spus deputatul liberal.

El a amintit că zeci de muncitori şi-au pierdut viaţa în această revoltă, alte câteva sute au fost anchetaţi şi torturaţi şi zeci au fost răniţi sau persecutaţi, atât ei, cât şi copiii lor, până la căderea definitivă a regimului comunist. Dumitru Mihalescul a mai spus că la vremea respectivă, ziarele şi televiziunile din lumea democratică au spus, la unison, că „România nu va mai fi niciodată la fel după protestele de la Braşov”, conştiente că regimului comunist i s-a aplicat o lovitură grea ce urma să fie devastatoare în numai doi ani de zile.

„Acţiunile muncitorilor de la Braşov nu au zdruncinat doar comunismul românesc, ci comunismul din toate statele Europei centrale şi de est.

O Europă întreagă ar trebui să cinstească, aşa cum se cuvine, curajul muncitorilor braşoveni. Din păcate, însă, nici acum, la trei decenii de la aceste evenimente tragice care aveau să ne aducă libertatea, nu s-au găsit nici responsabilii, nici vinovaţii, iar memoria celor care s-au jertfit este tot mai firav cinstită de noi, de cei care ne bucurăm de darul uriaş al libertăţii.

Mai mult decât atât, cuprinşi în febra evenimentelor efemere ale zilelor noastre, îi cinstim tot mai puţin pe cei care aveau să dea jos jugul teribil al comunismului românesc”, a precizat Mihalescul. El a adăugat că astăzi, după 30 de ani de la acea revoltă, nu se poate spune cu toată încrederea că muncitorul român, care lucrează în economia de piaţă şi trăieşte în democraţie, este mult mai prosper decât muncitorul de la fabrica din Braşov, din anul 1987.

Citește mai departe pe Monitorul de Suceava

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles