Top 5 This Week

Related Posts

Dumnezeu este rădăuțean (I)

Dumnezeu este rădăuțean, nu este o afirmație făcută în necunoștință de cauză. Pentru orice rădăuțean acest lucru este evident deoarece altfel nu se poate explica cum în ultimul sfert de veac nu a avut loc o nenorocire în acest târg.

Picioarele oricărui rădăuțean responsabil, cu sânge ancestral de târgoveț, sunt purtate vinerea spre piață. Și nu cred să mai existe suflet de om în bazinul Rădăuților care să nu știe că pe strada Libertății, se oprește, staționează și „parchează” după cum vrea mușchii șoferilor. Acolo este o Zonă Crepusculară în care regulile de circulație și normalitatea nu se aplică. Desigur, amărâții de șoferi trebuie înțeleși pentru că ideea de a plătii doi lei în parcarea centrală este SCANDALOASĂ, când cei mai mulți au de „stat doar două minute”.

Revenind la subiect, credem că orice pieton și șofer care o ia pe strada Libertății dimineața spre piață remarcă „un spectacol” care ar fi trebuit să li se pară cel puțin îngrijorător autorităților locale. Copilași de-o șchiopă, apar de după mașini în mijlocul străzii, intră înapoi pe bucăți de trotuar protejate de borduri supraînălțate sau stâlpișori, la casele la care proprietarii țin să-și poată deschide porțile și ferestrele, pentru ca zece metri mai încolo să se întâlnească pe trotuar cu alte mașini de târgoveți și să se angajeze din nou pe mijlocul străzii. Nu mai are rost să mai zicem nimic despre faptul că un copilaș cu un ghiozdan în spate, cât jumătate din greutatea lui, nu are cele mai rapide reacții pe stradă! Nici  nu vreau să știu ce trece prin mintea părinților care locuiesc în zonă când își trimit copiii la școală.

Să zici că nu e o problemă pentru că pe stradă se circulă cu viteză redusă este din nou o dovadă de iresponsabilitate. Strada este, îngustă, șerpuită și pe anumite porțiuni are cam 30-40 de cm de trotuar (și ăia blocați de trepte de acces spre spații comerciale)!  Autoturismele sunt lăsate absolut peste tot, în orice intersecție și la orice oră. Și momentele de vârf al zilei sunt însoțite de un șir interminabil de claxoane.

O soluție care ar ușura traiul acestor copii ar fi, desigur, interzicerea opririi, staționării și „parcării” pe o parte a drumului (nu că ar fi legală parcarea pe ambele părți – despre asta în partea a doua) și invitarea oamenilor care doresc la piață să mai meargă și pe jos din parcarea centrală, că mersul pe jos e sănătate curată.

Nu, copiii nu au alternative să ajungă pe altundeva la școală. Copiii de clasele I-VIII care au ghinionul să stea la blocurile de pe aleea Primăverii, începutul străzii Putnei și casele din zonă și au de mers la Generală IV (Regina Elisabeta) au următoarele posibilități:

  • Strada Libertății, pe unde își riscă majoritatea viețile!
  • Strada Topliței + strada Iraclie Porumbescu, traseu care, pe lângă faptul că implică să circuli pe un trotuar care se revarsă de la case la stradă, mai are și dezavantajul că este folosit pentru traficul greu.
  • Să treacă frumos strada pe la CEC și să ocolească pe lângă parcarea Centrală, Aleea Comercială, Ștefan cel Mare pentru a ajunge în final la Generală IV. Dar nu văd de ce, dacă elevii pot să meargă pe la parcarea centrală, nu ar putea să facă asta și oamenii care „stau două minute la piață”.

P.S. Din cauză gravității problemei acestei străzi, care ar face de rușine orice oraș, nu doar „Inima Bucovinei”, o să revenim cu aspecte de logică și legislație, pentru că trăim cu impresia că autoritățile din acest oraș nu sunt doar iresponsabile, ci și lipsite de respect față de lege.

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles