Actualitate

Festivalul prostului gust (Opinia lui Eugen)

festivalul

În fiecare an am ocazia să citesc în presa locală opinii privind excepționalitatea fiecărei ediții a festivalului Arcanul. În consecință, în fiecare an mă simt ca ultimul om pentru că nu reușesc să-mi dau seama ce anume este frumos la această manifestație.

Să mă ierte Dumnezeu, iubitorii de folclor și amatorii de adrenalină, dar această manifestare este plină de prost gust și aduce mai mult cu un amestec de hram sătesc și o stațiune dărăpănată de pe malul mării. Timp de trei zile se blochează tot centrul și locuitorii din blocurile și casele pe o rază de 1-2 km nu mai au pace și liniște. De dimineață și până târziu în noapte centrul este învăluit în sunete de claxoane, muzică și țipetele aferente fiecărei tiribombe și în variațiuni folclorice. Și nimeni din administrație nu pare să fie deranjat. Mai mult chiar, an de an, avem ocazia să îi vedem pe politicienii de toate culorile salutând cu o falsă căldură formațiile care vin la această festivitate.

Am să-mi permit o aroganță și am să vorbesc în numele celor care plătind taxe în zona zero se bucură de acest festival din primul rând: Vreau să îi văd măcar într-un an pe nefericiții care aprobă paranghelia stând de dimineață până seara să se bucure de manifestație. Să își facă și ei o idee cam ce înseamnă petrecerile câmpenești din centrul municipiului pentru locuitorii săi. S-ar putea ca din primul rând să nu le placă la fel de mult ca din cabanele de Sucevița…

Am umblat și eu prin țară și prin alte țări europene și am mai prins festivaluri prin centrele orașelor dar nicăieri nu am văzut unul la care autorizația pentru concert să fie mai lungă de 2-3 ore seara. Și, de asemenea, nu am văzut în nici un alt oraș care se respectă, tiribombe de prost gust (#InimaBucovinei).

Din amestecul de tarabe, tiribome și folclor nu rezultă un festival reușit, ci o paranghelie de prost gust, un amestec kitschos care nu onorează nici Rădăuții și nici pe locuitorii săi.

Nu zic că ar trebui să se desființeze festivalul pentru că are deja tradiție și unii oameni îl apreciază dar ar fi timpul ca tiribombele să fie exilate din centrul orașului undeva într-un spațiu viran mare și în parcare să rămână doar scena pentru folclor și să se țină spectacolele 2-3 ore seara, fără ca un oraș întreg să se blocheze. Direcționând iubitorii de adrenalină în altă zonă a orașului s-ar descongestiona centrul și, poate, s-ar înțelege ceva din acest festival.

Sus