Actualitate

Focarul de epilepsie din creierul unei tinere de 21 de ani, operat cu succes la Spitalul de Urgență Suceava

focarul-de-epilepsie-din-creierul-unei-tinere-de-21-de-ani-operat-cu-succes-la-spitalul-de-urgenta-suceava

Starea pacientei în vârstă de 21 de ani, care a fost operată, joi, la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava pentru a i se înlătura din creier focarul care îi provoca crize de epilepsie de la vârsta de 12 ani, este bună.

Femeia de 21 de ani suferea de epilepsie mezială temporală farmacorezistentă cu scleroză de hipocamp stâng și pentru vindecare a fost supusă unei amigdalhipocampectomii selective, realizată în premieră la spitalul sucevean, de către șeful secției Neurochirurgie, dr. Anatolii Buzdugan, asistat de dr. Marec von Lehe, șeful Departamentului de Neurochirurgie de la Ruppiner Kliniken, din Neuruppin – Germania. Investigațiile preoperatorii și evaluarea pentru stabilirea eligibilității pentru chirurgia epilepsiei au fost efectuate de medicul coordonator al Centrului de epilepsie din Spitalul de Urgență Suceava, dr. epileptolog Ana Miron, împreună cu prof. dr. epileptolog Jörg Wellmer, șeful Departamentului de Epileptologie de la Spitalul Universitar Knappschaftskrankenhaus din Bochum.

Dr. Ana Miron a declarat, ieri, că intervenția chirurgicală s-a derulat foarte bine, fără sechele. ”Tânăra este bine, fără deficiențe neurologice. Nu are deficit de memorie sau vizual – aici era un risc, nici alte deficite neurologice. Este orientată spațial și temporal și astăzi (n.r. – ieri) nu mai avea dureri, care au fost prezente imediat după operație. Astăzi, la vizită, ne-a zâmbit”, a spus dr. Miron.

Medicul a spus că din cauza faptului că a fost vorba despre o epilepsie de lungă durată (debutul a fost la 12 ani), tânăra va primi în continuare medicație antiepileptică cel puțin un an, timp necesar creierului „să se dezvețe” să mai facă crize de epilepsie. Săptămâna viitoare va fi investigată RMN de control, iar peste 3 luni va reveni la spital pentru monitorizare encefalografică.

Citește mai departe pe Monitorul de Suceava

Sus