Cultură

Frederich Zelnik

Frederich Zelnik este unul dintre cei mai cunoscuți cineaști bucovineni. Chiar dacă astăzi memoria ne mai trădează, istoria cineaștilor bucovineni nu începe cu Adrian Țofei, de a lungul timpului existând mai mulți actori și regizori de aici care s-au făcut cunoscuți pe plan internațional.

Frederic Zelnik s-a născut pe 17 mai 1885 la Cernăuți și a murit pe 29 noiembrie 1950 la Londra. Studiile și le-a făcut la Cernăuți, pentru ca mai apoi să studieze dreptul la Viena. Apoi a fost actor la diferite teatre (Nürnberg, Aachen, Worms, Praga) până în 1910, când a ajuns în Berlin unde a lucrat pentru Oskar Messter (un pionier al filmului german).

În 1914 Frederich Zelnik a început să joace în filme, urmând ca din 1915 să producă și să regizeze, în timp ce, în paralel, apărea și în filmele alor regizori. În 1918 s-a căsătorit cu tânăra balerină poloneză Lya Mara (1897-1960), care începuse să joace în filme, și a promovat-o producând și regizând pelicule?  special pentru ea. Din 1920 a creat compania de producție Zelnik-Mara-Film GmbH.

El s-a remarcat în special în epoca filmului mut și cea mai mare bază de date cinematografică (IMDB) îl creditează cu 88 de filme produse, 70 de filme regizate și 48 de roluri jucate. Zelnik este cunoscut în special pentru filme precum  Se. Exzellenz der Revisor (1922), Spione im Savoy-Hotel (1932) și Daisy. Das Abenteuer einer Lady (1923).

Regizorul a cunoscut celebritatea în Germania, țară pe care a părăsit-o în 1933, deoarece originile sale evreiești făceau ca viața să îi fie în pericol. Totuși el și-a continuat cariera în Marea Britanie.

Sus