Actualitate

„Ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate”

ghidul-parintelui-plecat-la-munca-in-strainatate

La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean Suceava împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au lansat un material numit „Ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate”.

„Ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate” lansat pentru parintii care au plecat sa munceasca in strainatate si si-au lasat copiii in tara in grija bunicilor sau a rudelor , contine noua sfaturi:

  1. Asigurați reprezentarea legală a minorului pe perioada cât lipsiți: găsiți detaliile amănunțite în Îndrumarul realizat de Organizația Salvați copiii România dacă intrați pe site-ul organizației.
  2. Lăsați copiii în grija unei persoane adulte și responsabile și nu în grija unui frate mai mare, care este minor, deoarece riscați să ajungă toți copiii în sistemul de protecție-deoarece conform legii, se încadrează la: neglijare, lipsă de supraveghere și exploatare a minorilor iar reintegrarea va fi mult mai dificilă.
  3. Reprezentantul legal al copilului, pentru perioada cât lipsiți din țară poate fi numită o rudă sau o persoană de încredere, cu condiția să existe declarația dumneavoastră la dosar și să fie întocmit dosarul cu sprijinul asistentului/referentului social pentru a fi depus la Judecătoria competentă teritorial (reprezentarea legală se face doar pentru maxim 1 an de zile și e importantă pentru toate situațiile în care se solicită semnătura reprezentantului legal al copilului: înscriere la grădiniță/școală, cerere pentru obținerea certificatului de handicap și/sau a certificatului de orientare școlară pentru copilul cu dizabilități, alocație, intervenții chirurgicale, eliberarea cărții de identitate, a pașaportului etc).
  4. Țineți legătura cu dirigintele/învățătorul/educatorul copilului pentru că el este primul care poate observa urmele unei stări emoționale negative, a unui eventual abuz sau neglijență asupra copilului și veți putea interveni, astfel, în timp util.
  5. Comunicarea cu copilul, zilnic sau cât mai des este extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru a nu pierde autoritatea părintească asupra acestuia (comunicare prin telefon, mail, sau prin rețele de socializare).
  6. Copilul are nevoie de stabilitate emoțională în primul rând. Nu trimiteți bani mai mult decât este necesar și nici cadouri scumpe: copilul dumneavoastră are nevoie de o legătură afectivă sănătoasă (nu întrebați ”Ce-ai făcut azi la școală, ce note ai luat?” ci ”Cum te-ai simțit azi la școală? Te pot ajuta cu ceva?”).
  7. Învățați copilul să fie sincer, să aibă încredere și să vă spună adevărul, indiferent cu ce probleme se confruntă, doar împreună puteți găsi soluții-cel mai bun sfătuitor este părintele.
  8. De preferat, plecați cu contract de muncă prin AJOFM sau o firmă înregistrată pentru a nu fi exploatați prin munca la negru.
  9. Dacă sunteți deja plecați la muncă și nu ați făcut o notificare la primăria de domiciliu, luați legătura cu asistentul/referentul social, deoarece puteți transmite solicitarea semnată, prin fax sau scanată pe adresa de e-mail a primăriei. Este persoana care poate monitoriza, dacă îi aduceți la cunoștință în grija cui ați lăsat copilul, situația acestuia pentru a preveni eventualele situații de risc.

Sursă: newsme.ro

Sus