Cultură

Gregor von Rezzori

18 ani au trecut astăzi, 23 aprilie 2016, de la trecerea în neființă a celui care a fost Gregor von Rezzori. Acesta este considerat astăzi unul dintre cei mai importanți scriitori moderniști de limbă germană, dar în bună tradiție bucovineană, este în mare parte ignorat în provincia sa de origine, pentru că aici totul începe și se sfârșește la Mihai Eminescu.

Gregor s-a născut la 13 mai 1914 în Cernăuți, ca Gregor Arnulph Hilarius d’Arrezzo, și a murit pe 23 aprilie 1998 la Donini, în Italia. Familia sa avea origini italiene, bunicul său fiind arhitect în slujba monarhiei austro-ungare. Tatăl său, funcționar al imperiului în Bucovina, a rămas aici după unirea acesteia din cauza pasiunii sale pentru vânătoare. La 26 de ani când Bucovina a fost ruptă în două Gregor von Rezzori ajunge la a treia cetățenie, cea sovietică. Apoi a trăit 40 fără cetățenie, de abia în 1982 alegând cetățenia austriacă.

Gregor von Rezzori a scris aproape 30 de lucrări literare, a jucat în 12 filme (alături de vedete ca Brigitte Bardot, Charles Aznavour sau Anna Karina) și a scris sau colaborat la șapte scenarii de film. Succesul literar l-a cunoscut în 1953 cu Maghrebinische Geschichte (Povești Magrebine). Cartea se bazează pe experiențele tinereții petrecute în Bucureștii anilor 1930 iar acțiunea ei are loc în Magribinia, o țară imaginată de el cu caracteristici balcanice. O altă lucrare cu care a cunoscut succesul internațional a fost „Memoriile unui anti-semit” din 1969. Aceasta a fost recepționată foarte bine în America, Elie Wiesel afirmând cu această ocazie că: „Rezzori abordează problemele majore ale timpului nostru, iar vocea lui răsună cu magia minunată și tulburătoare a unui adevărat povestitor.”

În onoarea lui Gregor von Rezzori primăria din Florența a instituit în 2007 premiul pentru literatură străină,  Vallombrosa Von Rezzori. Ediția inaugurală din 2007 a fost câștigată de Hisham Matar cu The Country of Men. Alți câștigători fiind în anii următori Arturo Pérez-Reverte, Jhumpa Lahiri etc.

Sus