Născut la 1 mai 1835 în nordul Bucovinei, la Cernăuți, Hermann Poras a fost un medic și politician din comunitatea evreiască a regiunii. Acesta a rămas în memoria colectivă a locului prin faptul că a înființat institutul de hidroterapie „Dr. Poras” din Solca. Ca politician din zona Rădăuți, el s-a implicat puternic în conflictul dintre evreii ortodocși și cei moderni pentru controlul asupra Templului Mare din Rădăuți. Hermann Poras a murit pe 14 mai 1899, Sanatoriul fiind preluat de fiul său Joseph Poras.
Sanatoriul construit de el la Solca a ajuns rapid unul foarte apreciat în cadrul Imperiului Austro-Ungar, aici venind pentru tratament oameni din tot imperiul și chiar autori celebri din România precum Ioan Slavici. Din păcate acest monument de lemn, costisitor de restaurat, a fost distrus acum 3-4 ani, imediat după ce a ajuns pe mâna unui afacerist din zonă. Conform declarațiilor oficiale, oamenii străzii din Solca (orășel cu 2000 de locuitori, din care jumătate sunt prin țări străine) au incendiat clădirea.
(dr. Hermann Poras în fața sanatoriului, cca. 1898)
În cadrul institutului Hermann Poras a înființat și celebrul parc din Solca, cu puieți de arbori aduși tocmai din Austria. La maturitate în parc era al doilea cel mai ozonat aer din Europa. Din păcate, în mod inexplicabil, acesta a fost pus la pământ de administrația micului oraș acum 4-5 ani. Zicem inexplicabil pentru că în pădurile din Bucovina au fost infecții cu două specii de insecte care au afectat într-un an brazii și, în altul, molizii. Se pare că, în parcul din Solca și-au făcut de cap niște super insecte care au luat copacii la rând, indiferent de specia lor.
(Sanatoriul, carte poștală 1905)
Există o carte scrisă de fiul lui Hermann Poras, Joseph, „Aus dem Sanatorium Dr. Poras im Kurarte in der Bukowina für die Jahre 1832-1902” în care sunt descrise în detaliu tratamentele utilizate la Sanatoriu în perioada 1892 -1902 care a apărut la Editura Franz Deuticke, în 1902 simultan în Leipzig și Viena.
