Actualitate

Hoții de lemne vor rămâne fără vehicule

Hoții de lemne vor rămâne fără vehicule (autocamioane, autoutilitare, căruțe etc.) când vor fi prinși de poliție fără acte. Senatul a adoptat marți, 12 aprilie 2016, în unanimitate modificarea legii 171/2010, la propunerea unor senatori PSD și UNPR, clarificând aspectele care privesc confiscarea vehiculelor. Legea era neclară, motiv pentru care se întâmpla extrem de rar ca unitățile de poliție să indisponibilizeze vehiculele, ca în cazul contrabandei de țigarete și alcool.

Inițial modificarea prevedea confiscarea autovehiculelor, dar în Comisia de Specialitate s-a decis modificarea termenului, preferându-se cel de vehicule pentru a include căruțele și alte atelaje hipo. Specificarea care trebuie făcută este că hoții de lemne care folosesc tracțiunea animală vor rămâne doar fără atelajul hipo, nu și fără cal. Nu știm dacă decizia de a le lăsa caii este legată de considerente sociale (caii fiind pentru mulți mijlocul de subzistență) sau de faptul că structurile de poliție din țară nu au grajduri.

Oricum, pentru a intra în vigoare această modificare a legii, care îi privește pe hoții de lemne, ea  trebuie să treacă și de Camera Deputaților, care este for decizional, și, ulterior, trebuie să fie promulgată de către președintele Klaus Johannis.

Dacă legea va fi adoptată anul acesta este posibil ca din toamnă să asistăm la scumpiri semnificative ale lemnului de foc în zona Rădăuți. Iarna aceasta deja costul unui metru cub de fag se vindea în Rădăuți cu 170-180 de RON. Desigur, este posibil să vedem, ca în cazul celor care fac contrabandă cu țigarete, reorientarea spre autovehicule cu volan pe dreapta.

Sus