Actualitate

Icoană furată în mijlocul zilei din Catedrala Ortodoxă Rădăuți

icoana-furata-in-mijlocul-zilei-din-catedrala-ortodoxa-radauti

Sintagma „hoții nu au nici un Dumnezeu” a fost confirmată, zilele trecute, și la Rădăuți, atunci când o persoană, după ce s-a închinat la o icoană, a luat-o cu seninătate din locul unde era așezată și a plecat cu ea din biserică. Și ca minunăția să fie mai mare, persoana respectivă era o femeie..

Totul s-a petrecut vinerea trecută, 1 septembrie, zi aglomerată la Rădăuți, în condițiile în care vinerea este zi de târg în municipiul aflat la intersecția drumurilor spre Putna și Sucevița. Camerele de supraveghere instalate în Catedrala Ortodoxă din centrul localității au arătat, în jurul orei 14.20, imagini cu o femeie, îmbrăcată îngrijit, care a intrat în biserică și, după ce s-a asigurat că nu mai era nimeni în apropierea sa, și-a făcut cruce în fața icoanei cu Maica Domnului Ierusalimița (din Ierusalim), apoi a ridicat icoana din locul său și s-a retras într-un loc mai dosnic.

Cel mai probabil, femeia cu părul vopsit blond, în vârstă de circa 50-60 de ani, a așezat icoana în geanta sa, pentru că aceasta nu era de dimensiuni mari, după care a părăsit biserica. Potrivit celor afirmate de preotul paroh Niculae Vîrtea, de la Parohiatul Ortodox Pogorârea Sfîntului Duh, furtul a fost observat câteva ore mai târziu, în jurul orei 18.00, în aceeași zi, însă părintele a sperat că femeia va realiza gravitatea faptei sale și va aduce icoana înapoi, dar nu s-a întâmplat așa. Preotul Vârtea a afirmat că în urmă cu două zile, miercuri, a depus o sesizare la Poliția municipiului Rădăuți și că icoana argintată, care are o valoare de circa 300 de euro, a fost donată în urmă cu câteva luni Catedralei rădăuțene de o persoană care locuiește în Israel. În același timp, părintele a făcut un apel pentru recuperarea icoanei și reașezarea sa în Catedrala Ortodoxă din Rădăuți. Cei care pot oferi informații despre autoarea furtului sunt rugați să contacteze cel mai apropiat post de poliție sau să sune la Poliția municipiului Rădăuți, la tel. 0230561010.

 

Sursă: Monitorul de Suceava

Sus