Actualitate

Indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor avea un plafon maxim pe lună

Indemnizaţiile-pentru-creşterea-copilului

Indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la maxim 1.800 de euro pe lună. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3, ea precizând că o Ordonanță de Urgență urmează să se pregătească în perioada următoare, în cadrul Guvernului.

„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a anunțat ministrul Muncii.
Potrivit ministrului, Guvernul pregătește în maxim două săptămâni o Ordonanță de Urgență, pe această temă.

Recent, Lia Olguța Vasilescu preciza că sunt trei variante de lucru în ceea ce priveşte plafonarea indemnizaţiilor pentru mame și că urmează să propună Guvernului introducerea plafonului ”undeva între 5.000 și 10.000 lei”.

Vasilescu a menționat că devine o practică ca angajatorii să plătească salarii mai mari în ultimele luni de sarcină, astfel încât cuantumul indemnizației să crească.

„Facem calcule, pentru că nu vrem să nedreptăţim pe cei care au contribuit la statul român, dar nici nu putem lăsa să se perpetueze un nivel de indemnizaţie care tinde să scape de sub control. Acum vedem dosarele care vin în continuare în plată şi ne dăm seama că de la lună la lună sunt venituri tot mai mari la notari, de exemplu, la persoane care lucrează pe drepturi de autor”, spunea Vasilescu.

Și președintele PSD, Liviu Dragnea, susținea că trebuie regândit modul în care se calculează indemnizațiile pentru creșterea copilului, în condițiile în care indemnizațiile în valoare de 160.000 de lei sau 140.000 de lei sunt prea mari.

libertatea,ro

Sus