Cultură

Itzik Manger

Itzik Manger

Itzik Manger s-a născut la 30 mai 1901 în Cernăuți și a murit la 21 februarie 1969 în Ghedera, Israel. Poet evreu de limbă idiș, acesta s-a autointitulat de-a lungul vieții văzător sau „meșter croitor” al cuvântului.

Itzik Manger  avut o viață tumultuoasă în care a părut mereu că-și caută locul, acesta locuind în mai multe țări. Astfel, născut în Cernăuții din Imperiul Austro-Ungar, el a început să scrie în idiș după Primul Război Mondial, urmând ca după unire să se mutate la București unde a scris în mai multe reviste idiș, apoi, în 1927 la Varșovia.

În Varșovia a fost momentul lui de maxim literar, el reușind să se integreze în comunitatea literară. Din Varșovia a reușit să ajungă în Londra când nazismul a devenit o amenințare. După Londra s-a mutat în New York, de unde, deprimat din cauză că a fost părăsit de inspirație, s-a mutat spre finalul vieții în Ghedera, Israel. În Israel el a cunoscut un succes semnificativ, spre deosebire de alți autori de limbă idiș, și pentru asta a beneficiat la înmormântare de onoruri demne de un poet național.

În ceea ce privește opera lui Manger trebuie să menționăm faptul că lucrări precum „Itzik’s Midrash” și „Songs of the Megillah” reprezintă primele sale încercări să rescrie materiale biblice dintr-o perspectivă modernă.

 

Sus