Actualitate

La Rădăuţi începe Târgul Olarilor „Ochi de păun”

targul-olarilor-ochi-de-paun-radauti

Municipiul Rădăuţi va găzdui, la finalul acestei săptămâni, Târgul Olarilor „Ochi de Păun”.

Evenimentul, unul de tradiţie pentru Rădăuţi, va avea loc în perioada 25 – 27 august 2017, fiind organizat de primăria municipiului, Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ” şi Casa Municipală de Cultură. Primarul din Rădăuţi, Nistor Tatar, a ţinut să precizeze că anul acesta festivalul nu mai beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, fiind scos din calendarul acţiunilor culturale organizate de această instituţie. „Până acum primeam, în medie, circa 4.000 de lei de la Consiliul Judeţean pentru activităţi culturale. Anul acesta ni s-au tăiat. Probabil că activităţile culturale se finanţează pe carnete de partid, şi s-a considerat că municipiul Rădăuţi nu mai are acţiuni culturale”, a spus Nistor Tatar. El a precizat că finanţarea târgului olarilor va fi asigurată în totalitate de la bugetul local şi din sponsorizări. Astfel, bugetul total al târgului va fi de 90.000 de lei, din care 67.000 de lei au fost alocaţi de la bugetul primăriei, iar diferenţa este acoperită din sponsorizări.

Nistor Tătar a spus că deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, la ora 10:30, la primărie, şi la ora 11:00 la Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ”.

Program

Vineri, 25 august, începând cu ora 10.30, în parcul central se va putea vizita expoziția cu vânzare de antichități, organizată în colaborare cu Asociația Umania. Deschiderea oficială a Târgului Olarilor ”Ochiul de Păun” va avea loc la ora 11.00 la Muzeul Etnografic ”Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți, iar jurizarea este programată în aceeași zi la ora 11.30. ”Ceramica de Marginea, forme și ornamente” este o expoziție ce va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic cu începere de la ora 13.00. Galeriile de Artă vor găzdui vineri, 25 august, expoziția de pictură ”Naivitatea culorilor”, care cuprinde lucrări ale artițtilor locali Florin și Oana Bejinari.

Sâmbătă, 26 august, pe lângă posibilitatea de a vizita standurile meșterilor populari, rădăuțenii și turiștii care vor tranzita Rădăuțiul în acea perioadă, sunt invitați să urmărească spectacolul artistic oferit de DJ Dani, artist din Rădăuți la ora 20.00, iar între orele 21.00 – 23.00 sunt programate concerte cu Lora & Band, Matteo și Claudia Pavel (Cream). La ora 21.46 va fi premierea câștigătorilor și participanților campionatului de minifotbal Cupa Nikodemus.

Duminică, 27 august, la ora 15.30 va avea loc decernarea premiilor Târgului Olarilor, pe cele două secțiuni: tradiție și creație, iar închiderea oficială a Târgului Olarilor ”Ochiul de Păun” ediția a XXXV- a va fi la ora 16.00.

Un spectacol folcloric este programat de organizatori începând cu ora 16.30. Vor urca pe scena din Parcarea Centrală Ansamblul Folcloric ”Florile Bucovinei” al Casei de Cultură a Municipăiului Rădăuți, Ansamblul Folcloric ”Tihuța-Colibița”, Ansamblul Folcloric ”Ciobănașul” al Clubului Copiilor din Rădăuți, după care interpretul de muzică populară Nicolae Vieru va susține un recital. Seara va fi încheiată de un spectacol oferit de două trupe celebre: Bosquito și Fără Zahăr și de un foc de artificii.

Meșterii populari vor expune spre vânzare obiecte tradiționale, unele cu caracter unicat. Obiectivul evenimentului vizează stimularea meșterilor populari în vederea producerii și valorificării obiectelor tradiționale specifice zonelor etnografice din care provin, cu predilecție a celor din ceramică. Organizatorii oferă la închiderea evenimentelor culturale și sportive concerte (după un program pe care îl vom anunța ulterior) și un spectaculos foc de artificii.

Citeşte mai mult pe vivafm.ro

Sus