Cultură

Mărturii cu Rădăuții de altădată

radauti vechi obiectiv de radauti

Sărbătorile Pascale sunt momentul ideal să reflectăm la prezent, trecut și viitor. Și anul acesta gândurile noastre nu sunt axate doar asupra noastră, ci și asupra modului în care a evoluat orașul Rădăuți în ultimele decade și, poate, la ce îi va rezerva viitorul după ce noua administrație va fi instalată în Palatul Hergheliei.

De aceea dorim să vă readucem în vedere acest filmuleț din 1974, realizat de un beneficiar american  al burselor Fulbright. Datorită lui aveți posibilitatea să aruncați o privire spre orașul tinereții voastre sau al părinților voștri. Orașul Rădăuți înainte ca jumătate din centru să fie distrus de comuniștii pe care apoi am avut grijă să îi facem cetățeni de onoare. În continuarea filmulețului vă invităm să urmăriți și un fotomontaj realizat de Laurence Salzmann. Desigur, multe dintre fotografiile de acolo o să le recunoașteți pentru că au fost promovate intens pe unele grupuri din localitate.

Filmulețul surprinde un oraș deja schimbat, departe de acea Bucovină în care 12 etnii trăiau în pace și armonie. Realizatorul filmulețului surprinde un oraș cu răni încă vii, din care cea mai mare parte a minorităților se repatriase deja.  La vizita sa, orașul care cu 40 de ani în urmă avea o populație de aproximativ 5000 de evrei, un templu și mai multe sinagogi, mai aducea doar vag aminte de perioada de înflorire a minorității. În 1974, la sa prima vizită în Rădăuți, populația evreiască mai număra doar 240 de suflete.

Oricum, nu vrem să ne mai lungim în această zi atât de importantă așa că vă dorim vizionare plăcută.
 

Sus