Ministerul Transporturilor a reacționat pozitiv la memoriul pentru redeschiderea liniei Dornești-Putna elaborat de regionala CFR Iași, primarii din zona Rădăuți și starețul mănăstirii Putna. Putem vorbi despre perspective reale de a se redeschide trenul care dădea o anumită aură de unicitate municipiului Rădăuți. După ce memoriul a ajuns la ministerul Transporturilor au fost solicitate de la Regionala CFR Călători Iași două evaluări adiționale, respectiv care ar fi costurile minime pentru reabilitarea liniei și ce trafic de călători se estimează că va exista pe această rută. Dosarul va fi evaluat în perioada următoare.
Reamintim că circulația feroviară pe această rută a fost întreruptă în februarie 2012, după vârful perioadei de criză când la CFR s-au luat măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor și a pierderilor. După 2012 linia a fost câștigată la o licitație organizată de Ministerul Transporturilor de către o firmă privată din zona de munte a județului dar privatizarea a fost anulată pentru că acea entitate economică, condusă de un om de afaceri asupra căruia planau semne de întrebare, nu avea nici capitalul necesar repornirii activității și nici măcar licență de transport.
Construită în 1889, când Bucovina era parte a Imperiului Austro-Ungar, linia de cale ferată este una dintre cele mai vechi din țară și orientarea ei spre Dornești, unde avea loc schimbarea direcției de mers, se explică prin faptul că linia a fost realizată ca o legătură directă cu capitala provinciei, Cernăuți. Un alt aspect interesant este legat de faptul că inițial linia trebuia să fie construită cu câțiva ani înainte de 1889 prin toloaca Rădăuților dar locuitorii de atunci s-au opus de teamă că trenul le-ar fi omorât vitele.
