Actualitate

Mistret radioactiv, vanat intr-o padure in apropiere de granita cu Ucraina

mistret-radioactiv-vanat-intr-o-padure-apropiere-de-granita-cu-ucraina

Un mistret radioactiv a fost identificat in judetul Suceava, la 10 kilometri de granita cu Ucraina, pe fondul de vanatoare 17 Botus.

Este vorba despre un mascul adult, de aproximativ 3 ani, care a fost vanat. Probe au fost duse la laborator in vederea efectuarii de analize pentru depistarea trichinellei si pestei porcine, insa s-a depistat ca animalul era radioactiv. O varianta ar fi ca mistretul a fost contaminat in urma dezastrului ecologic de la Cernobil si ca ulterior a trecut granita din Ucraina in Romania.

O alta varianta ar fi ca el a consumat ceva radioactiv, cum ar fi radacini de copaci. Specialisti din cadrul ANSVSA Bucuresti si Directia Silvica Suceava au recoltat probe de pe suprafata solului din zona respectiva, din apa si din aer pentru a descoperi o eventuala sursa de contaminare. Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Suceava, George Celsie, a declarat ca mistretul radioactiv a fost descoperit ca urmare a numeroaselor teste care se fac pe carnea vanatului.

Se fac analize sistematic, si din apa si din furaje, insa pana acum nu s-au gasit incarcaturi radioactive. Mistretul a fost este depozitat la Centrul de Fructe Sadova, si urmeaza sa fie incinerat in conditii special. Daca vor fi depistate zone contaminate langa granita cu Ucraina se va interzice pasunatul si recoltarea de masa vegetala.

De asemenea, s-a dispus monitorizarea nivelului de contaminare radioactiva de la Centrul de recoltare vanat Sadova din cadrul OS Pojorata prin recoltare a 10 probe si se vor efectua analizele pentru urmatorii 100 de mistreti recoltati cu varsta mai mare de 12 luni.

Sursa: Informatia ta

Sus