Cultură

Moses Rosenkranz

Moses Rosenkranz s-a născut pe 4 iunie 1904 în Berhomet pe Prut și a murit pe 17 mai 2003 în Kappel, Germania. Născut ca Edmund Hans Rosenkranz, acesta a fost un poet evreu de limbă germană. De mic el a dovedit un talent aparte pentru limbi și a profitat de mediul multicultural al Bucovinei pentru a deveni un adevărat poliglot. Este suficient să menționăm că Rosenkranz se descurca excelent în română, germană, ucraineană, polonă și idiș.

Pseudonimul său literar „Moses” a fost adoptat în formă de protest față de manifestările antisemite ale unui profesor de al său. El a început să publice versuri în anii 1920. Până în 1930 a trăit în Bucovina, apoi a mers în București unde a lucrat ca traducător pentru regina mamă Maria. În regimul lui Ion Antonescu a trebuit să se întoarcă în Cernăuți, unde a fost internat într-un lagăr în perioada 1941-1944 (pentru un timp și la Tăbărești-Cilibia, unde l-a cunoscut pe Paul Celan). Ulterior a reușit să fugă din lagăr și a muncit pentru Crucea Roșie. În 1947 a fost deportat într-un gulag rusesc din Siberia și în țară s-a crezut că a murit. În 1957 acesta s-a întors în țară dar, fiind urmărit politic, a emigrat în 1961 în Germania unde a locuit într-o localitate din Pădurea Neagră, Kabel, până la moartea sa.

Opera completă a lui Moses Rosenkranz a fost pusă la dispoziția publicului de abia în anii din urmă. Momentan aceasta nu este disponibilă în limba română. Poezia lui este descrisă ca o reacție la teroarea experimentată de el de-a lungul secolului. Critica literară remarcă în special stilul său sofisticat, bazat pe scheme tradiționale de rimă încrucișată și un discurs liric, care a fost considerat în mare parte ca învechit, dar care a evocat și încântare datorită stilului romantic și liric.

 

Sus