Manifestările care vor marca, de anul viitor, la nivel naţional, Ziua teatrului şi a limbii idiș, în data de 30 mai, vor începe din municipiul Rădăuţi.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a anunţat că opţiunea pentru Rădăuţi ca loc al evenimentului de deschidere este justificată de faptul că oraşul a fost „un leagăn important al idişismului şi chiar al teatrului idiș” şi pentru că cercetările istorice au demonstrat că “evreii din Bucovina au fost prima minoritate naţională care, la formarea României Mari, a aderat direct la România Mare, venind din Imperiul Austro-Ungar”.
Manifestările care vor avea loc în data de 30 mai 2018, la Rădăuţi, se vor înscrie în seria celor dedicate Centenarului Unirii, a spus Aurel Vainer, adăugând că a discutat deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, despre acest lucru.
“Nu uitaţi că după 1 Decembrie 1918 s-a schimbat harta demografică a României. În România nu mai erau numai români şi ceva comunităţi din zonele regatului, au venit minorităţile din provinciile istorice, din Basarabia, din Bucovina. Un număr masiv de evrei a venit atunci în graniţele României, de aceea am hotărât, şi am găsit audienţă şi la domnul preşedinte al CJ Suceava, să facem acest eveniment de scară naţională la Rădăuţi”, a afirmat preşedintele FCER.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este bucuros că Rădăuţiul deschide seria manifestărilor dedicate Zilei teatrului şi limbii idiş, extrem de importantă pentru comunităţile evreilor din România.
“Sunt şi alte proiecte curajoase pe care le vom derula împreună”, a spus preşedintele Flutur.
Cei doi s-au întâlnit, la Sinagoga Gah din Suceava, cu ocazia sărbătorii de Hanuka. La eveniment au mai fost prezenţi, alături de membrii Comunităţii Evreieşti din Suceava, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harşovschi şi Marian Andronache, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, precum şi prim rabinul Rafael Shaffer.
Menţionăm că proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş în data de 30 mai, iniţiat de deputatul minorităţii evreieşti Silviu Vexler, a fost adoptat în unanimitate de voturi în data de 29 noiembrie, în Camera Deputaţilor, şi a fost promulgat de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Sursă: Monitorul de Suceava