Orașul Rădăuți nu este o localitate formată din case și drumuri, ci una formată din autogări. Dacă am contabiliza doar cele patru autogări legale am avea mai multe autogări pe cap de locuitor decât în orice localitate din țară. La situația acesta s-a ajuns propagându-se ideea că astfel se simplifică viața oamenilor din localitățile învecinate, dar realitatea este că nimeni nu mai știe ora și locul exact din care pleacă aceste mijloace de transport. Și trebuie să fim realiști, numărul mare de autogări, legale și ilegale, din orașul Rădăuți este o imensă piedică în calea dezvoltării turismului. Nu știm cine poate să îi spună unui turist cum să ajungă în zonă dintr-o localitate în alta și nici la ce oră poate să o facă.
Complexitatea imensă a instalării unor bănci cu un program al autobuzelor (și un număr de telefon pentru reclamarea cazurilor în care transportatorul nu-și respectă programul asumat la câștigarea dreptului de a circula pe ruta respectivă) a determinat Primăria Municipiului Rădăuți să permită staționarea și parcarea curselor de autobuz cam peste tot. Și au reușit să facă asta inducându-le oamenilor ideea că așa e mai confortabil pentru ei. Realitatea este însă extrem de nuanțată și întâlnim frecvent conducători de autobuze care se comportă ca șoferii care fac transport auto sub pasarela de la Ițcani, adică așteaptă să se umple mijlocul de transport într-o proporție satisfăcătoare.
Dacă nu am știi că oamenii din orașul Rădăuți și din zona adiacentă au o cinste care nu poate fi pusă la îndoială, am suspecta că există niște înțelegeri între reprezentanți ai administrației orașului, unii transportatori auto și, desigur, unii patroni cu spații comerciale în zona centrală.
Idealiști fiind, credem că dacă s-ar realiza o rețea de stații de autobuz cu un program ferm ar avea de câștigat cu toții. Oamenii care au avut treabă în târg s-ar duce în stație cu câteva minute înainte să sosească autobuzul și nu ar mai aștepta cu orele în autobuz. Turiștii ar ști unde să aștepte și la ce oră au autobuzul. S-ar elibera, astfel, destul de multe spații de parcare în zona centrală (nu ar mai trebui să facă următorul primar chiar toate locurile de parcare promise). Traficul auto s-ar fluidiza. Imaginea orașului s-ar îmbunătăți brusc.
Dintre autogările ilegale le menționăm doar pe cele de care ne amintim, neexcluzând posibilitatea să ne mai fii scăpat câteva:
- Avem, de exemplu, autobuzele de Putna și Ulma lângă semnul de oprire interzisă de la ieșirea din rond de lângă ANAF (pe care Poliția Rutieră nu le vede niciodată! Oare de ce?);
- Avem microbuzele de pe 1 mai care circulă spre direcția Frătăuți;
- Avem autobuzele și microbuzele care aglomerează parcarea centrală (unele din ele țin de o firmă de transport care dispune de autogară proprie, deci, din nou, Mister);
- Avem microbuzele care stau pe Călărași;
- Avem microbuzele de pe Ștefan cel Mare spre Solca, a căror „autogară” variază din dreptul Școlii Generale nr. 4 până lângă Acet;
- Avem microbuzele și autobuzele spre Marginea și Sucevița care sufocă secția de raze a orașului;
- Avem microbuzele de pe Ștefan cel Mare de peste drum de Secția de raze (aceeași firmă care dispune de autogară proprie).
