Preocupați permanent de îmbunătățirea calității educației, cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți și grădinițele structuri GPP „Voinicelul”, GPN nr 6, GPN „Scufița Roșie”, GPN „Albă ca Zăpada” au avut în zilele de 20 și 21 ianuarie 2024, vizita unei delegații de la Instituția Publică Gimnaziul Gribova, raionul Drochia, Republica Moldova.
Delegația condusă de prof. Aliona Rîbac- director, prof. Olga Aramă- director adjunct pentru instruire și prof. Ludmila Cojocaru- director pentru educație, a fost alcătuită din cadre didactice cu specializări diverse: Limba și Literatura Română, Limba Franceză, Limba Engleză, Matematică, Fizică- Chimie, Biologie, Educație fizică, Religie, Educație tehnologică, Informatică, Științe, învățământ primar. Aceștia au avut prilejul să împărtășească un valoros schimb de bune practici cu colegii din școala rădăuțeană gazdă.
Au fost întâmpinați, după tradiție, cu pâine și sare de către elevi din Comunitatea Popadiuc și directorul școlii, prof. Marcel Colibaba cu o echipă numeroasă de colegi. Prezent la acest emoționant moment, pe acordurile melodiei Eminescu, domnul Corneliu Cîrdeiu, consilierul personal al primarului municipiului Rădăuți, domnul Bogdan Loghin, a transmis în numele acestuia, un mesaj de bun venit și de împlinirea scopului vizitei. S-au transmis mesaje, cu această ocazie și din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava prin doamna inspector teritorial Loredana Ceică și a Casei Corpului Didactic ”George Tofan”, prin prof. Traian Pușcă- directorul acestei instituții.
Într-un cadru vibrând de emoție, au fost prezentate aspecte din viața șrăcolii și gdinițelor, precum și două momente prilejuite de perioada actuală: microrecital de poezie eminesciană și sceneta Moș Ion Roată și Unirea. Fiecare participant s-a prezentat iar directorii celor două unități au exprimat totala disponibilitate pentro o colaborare cât mai fructuoasă. S-a convenit ca firul roșu al acțiunilor viitoare să fie cel al educației STEAM, tip de educație impus de stadiul actual al dezvoltării societății noastre. S-a încheiat cu o frățească Horă a Unirii, de-a lungul holurilor școlii.
Vizita a cuprins vizite la puncte-cheie pentru frații basarabeni: Statuia ecvestră a voievodului Bogdan I, ctitor al statului moldav, Mănăstirea Bogdana, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna, la mormântul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt , Cetatea Sucevei, precum și la Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți. Peste tot, atmosfera a vibrat de emoție, atât pentru oaspeți cât și pentru gazdele care au însoțit delegația.
În perioada următoare se vor redacta ideile creionate în timpul discuțiilor apoi se vor derula activități cu scopuri și obiective comune, împărtățâșindu-se apoi concluziile de fiecare parte. Va urma și vizita cadrelor didactice rădăuțene în raionul Drochia, prilej cu care se intenționează contactarea punctelor de interes cultural – educativ de pe celălalt mal al Prutului.
A consemnat,
Prof. Marcel Colibaba
director al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți