Actualitate

Pedepse majorate pentru doi traficanţi care vindeau maşini de lux cu acte falsificate

pedepse-majorate-pentru-doi-traficanti-care-vindeau-masini-de-lux-cu-acte-falsificate

Doi din cei trei traficanţi de maşini de lux condamnaţi în luna martie a acestui an au primit pedepse mai mari şi, în consecinţă, vor avea de stat mai mult după gratii.

Astfel, M. M. a primit 3 ani şi 4 luni închisoare în loc de 2 ani şi 10 luni, în timp ce pedeapsa aplicată lui C. P. este de 3 ani şi 20 de zile închisoare, în loc de 2 ani şi 6 luni. În schimb, al treilea individ trimis în judecată, A. S., a rămas cu aceeaşi pedeapsă, respectiv 1 an şi 7 luni cu suspendare sub supraveghere. Trebuie spus că soluţia pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava este definitivă.

Pentru alte două persoane trimise în judecată în acest dosar s-a dispus disjungerea. În aceste condiţii, pentru N. P. şi C. S. s-a format un alt dosar penal.

Ancheta a vizat un dosar foarte complex, legat de o reţea de traficanţi de maşini de lux, aduse din străinătate, de pe piaţa neagră, şi vândute în Suceava în baza unor hârtii false. Ancheta din acest caz a început încă din 2011, iar în 2012 s-au organizat mai multe percheziţii şi au fost ridicate opt autovehicule, majoritatea sustrase sau obţinute în mod ilicit din străinătate.

Maşini de lux, Mercedes sau BMW, „vopsite” prin falsuri, pentru a li se ascunde urma

Pe 9 aprilie 2012, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, luptători de intervenţie rapidă şi criminalişti au descins în mai multe locaţii, în zona Hancea-Vereşti-Dumbrăveni. Datele de anchetă erau strânse încă din 2011, fiind vizat un grup infracţional care se ocupa cu traficul de autovehicule de lux, respectiv valorificarea în România a unor autoturisme de lux, majoritatea sustrase sau obţinute în mod ilicit din străinătate.

Ca mod de operare, rezultă din anchetă, membrii grupării achiziţionau autoturisme de lux din străinătate, mărcile Mercedes sau BMW, cu numere de identificare false, pe care încercau să le vândă. Membrii grupului ştiau foarte bine ce fac, susţin procurorii.

„Tăinuirea a fost realizată, în primul rând, prin înlesnirea valorificării, în sensul punerii în valoare, de către membrii grupului, prin efectuarea tuturor demersurilor în vederea introducerii lor în circulaţie şi folosirii ulterioare pe teritoriul României ca şi cum ar fi avut o provenienţă licită, respectiv prin procurarea de documente de provenienţă falsificate şi înmatricularea în circulaţie, uneori şi prin certificarea autenticităţii, pregătindu-le astfel pentru valorificarea prin vânzare. În al doilea rând, în continuare, unele autovehicule au fost valorificate prin vânzare către diverşi clienţi, induşi în eroare cu privire la pretinsa provenienţă legală a autovehiculelor”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Citește mai departe pe Monitorul de Suceava

Sus