Decizia a fost luată de Ministerul Mediului după ce urșii au ucis patru vaci și cinci oi la Pojorâta, Crucea și Vatra Dornei.
Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat că s-a aprobat vânarea a doi urși de pe fondurile de vânătoare gestionate de DS Suceava. “Se va proceda la recoltarea acestora în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus directorul Sorin Ciobanu. în acest context, Mihai Melinte, șeful Biroului Vânătoare și Salmonicultură din cadrul Direcției Silvice Suceava, a arătat că au fost trimise către Ministerul Mediului – Direcția Biodiversitate 3 solicitări vizând aprobarea recoltării (vânarea) a trei exemplare de urs pentru această toamnă. Solicitările au fost depuse după ce în data de 30 august a.c., ministrul mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a semnat un ordin în baza căruia se poate aproba vânarea unor animale sălbatice, inclusiv urși, dacă se dovedește că acestea au produs pagube în fondul zootehnic al populației.
“Am depus solicitări pentru recoltarea – vânarea a trei exemplare de urs, care au provocat pagube crescătorilor de animale în Pojorâta, Crucea și Vatra Dornei. Au fost afectați proprietari de ovine și de bovine. Ultima solicitare în acest sens a fost transmisă în data de 15.11.2017. Azi am aflat răspunsul parțial de la Ministerul Mediului, în sensul că s-a acceptat extragerea a două exemplare din specia urs, care au produs pagube fermierilor din zona de munte în această toamnă”, a arătat inginerul Mihai Melinte. Potrivit unei statistici a Biroului Vânătoare și Salmonicultură, doar în această toamnă urșii au ucis patru vite și cinci oi în cele trei localități din județul Suceava.
Reamintim că vânătoarea la urși a fost interzisă în România acum doi ani printr-o decizie a Ministerului Mediului, dar prezența tot mai pregnantă a acestor animale în zonele locuite readuce în discuție problema protejării faunei. Multe animale sălbatice s-au înmulțit, în decursul celor doi ani de interzicere a vânătorii, hrana din păduri nu este suficientă pentru a întreține populația în creștere, iar animalele din categoria răpitorilor își caută hrana tot mai des prin curțile oamenilor. (N.R.)
