Top 5 This Week

Related Posts

Peste 50 de consumatori de droguri depistaţi

Consumul de droguri „uşoare”, etnobotanice sau canabis, se menţine la cote ridicate în judeţul nostru, cu precădere în municipiul Suceava, mulţi tineri căzând, din păcate, în capcana acestor substanţe periculoase. Mai ales etnobotanicele, care se vând în foarte multe forme, sunt adesea mai nocive decât alte droguri clasice, avertizează specialiştii. Din păcate, pentru cei care încep să consume aceste substanţe nu înseamnă nimic, iar când se ajunge la dependenţă lucrurile scapă deja de sub control.

 

34 de consumatori prinşi în flagrant, în locuri publice

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava este instituţia care are printre obiective, în cadrul activităţilor zilnice de patrulare, depistarea celor care consumă substanţe interzise în locuri publice. Jandarmii au deja o listă cu locurile frecventate de consumatori şi fac periodic verificări în acele zone.

Statistic, de la începutul acestui an, Jandarmeria Suceava a constatat 27 de infracţiuni la Legea 143/2000, privind combaterea şi traficul ilicit de droguri.

Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a declarat că în cadrul celor 27 de dosare sunt cercetaţi 34 de autori. Asta pentru că, în câteva, cazuri au fost depistate grupuri de consumatori.

 

Parcuri puţin frecventate, unde consumatorii încearcă să fie cât mai discreţi

„Persoanele au fost depistate în locuri publice, retrase, de obicei noaptea. Şapte dintre cele 34 persoane depistate cu droguri erau minore. Un caz a fost depistat în municipiul Vatra Dornei, două la Câmpulung Moldovenesc, patru la Fălticeni, iar restul în municipiul Suceava”, a declarat oficialul Jandarmeriei Suceava.

Locurile în care au fost prinşi consumatorii nu sunt făcute publice, pentru că ţin de informaţii şi date de anchetă. Ca tendinţă generală este vorba însă de parcuri puţin frecventate, unde consumatorii încearcă să fie cât mai discreţi, drogându-se de regulă în maşini.

În privinţa substanţelor găsite la cei prinşi în flagrant de jandarmi, în mare parte a fost vorba de etnobotanice, în câteva cazuri de canabis, iar într-un caz de pastile ecstasy.

 

Consumatori de la 12 la 37 de ani, ajunşi la Urgenţe

Relevantă privind problematica consumului de droguri este şi statistica Spitalului Judeţean Suceava, cu privire la pacienţii care au ajuns la Urgenţe, cu stări de rău, ori cu agitaţii psihomotorii.

Numărul tinerilor care au ajuns la spital în urma consumului de droguri, în perioada ianuarie – octombrie 2017 a fost de 21, cel mai tânăr consumator având doar 12 ani, iar cel mai în vârstă, 37 de ani. Majoritatea au ajuns la Urgenţă după consum de etnobotanice, dar a fost şi un caz de sevraj post-consum de cocaină şi o intoxicaţie cu marijuana. Printre cei care au avut probleme de sănătate din cauza drogurilor (etnobotanice şi etilism acut) se află o singură femeie, în vârstă de 37 ani.

O parte dintre pacienţi erau extrem de agitaţi şi agresivi, astfel că au ajuns în cătuşe la spital, aduşi de către poliţişti.

Şase dintre pacienţi au fost direcţionaţi către secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în timp ce restul au plecat acasă, după acordarea ajutorului medical. Toate aceste cazuri au ajuns şi în atenţia structurilor de combatere a crimei organizate.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles