Actualitate

Ploile torențiale au făcut multe pagube în județ și au inundat 53 de case

În urma ploilor torențiale, pompierii au intervenit, sâmbătă, în 16 localități din județ, unde s-au înregistrat case, anexe, curți inundate ori drumuri acoperite de ape.

Localitățile în care s-au înregistrat probleme serioase sunt Vatra Dornei, Gura Humorului, Stulpicani, Slatina, Solca, Frasin, Straja, Berchișești, Rădăuți, Brodina, Capu Codrului, Broșteni, Capu Câmpului, Doroteia, Neagra și Boroaia.Pompierii s-au mobilizat pe măsură, fiind aduse în teren toate efective disponibile, inclusiv pompierii care erau liberi. Acestora li s-au adăugat poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare, ai Comitetelor Locale și ai Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și polițiști locali. În total au intervenit 467 de persoane, cu 156 de mijloace de intervenţie, la monitorizare dar mai ales pentru evacuarea apei din 53 de case, 43 de anexe, 77 de curți și 24 de beciuri.

Sâmbătă noapte, erau afectate DJ177A, între localitățile Frasin și Doroteia, și DJ209A, între localitățile Slatina și Găinești. De asemenea, 3 localități erau fără curent electric, respectiv Slatina (cu 17 posturi de transformare), Broșteni (7 posturi de transformare) și Voroneț (10 puncte de transformare). Pe DN 2H, la Milișăuți, podul de peste râul Suceava este grav afectat de viitură și a fost închis. La Suceava a ajuns, sâmbătă după-amiază și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din România, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. Acesta a mers în teren alături de prefectul Mirela Adomnicăi și inspectorul șef al pompierilor militari suceveni, colonelul Costică Ghiață, cel care a preluat comanda chiar în aceste zile de la generalul de brigadă Ioan Burlui, care a ieșit la pensie.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor). Situația din județ este ameliorată în toate zonele afectate, însă riscul este încă mare. Chiar dacă nu va mai ploua, debitele vor rămâne la cote foarte mari încă cel puțin două-trei zile. Pompierii au început de duminică misiunile de evacuare a apei din case, beciuri, subsoluri, fântâni, o muncă ce se va întinde pa parcursul mai multor zile.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

Sus