Lucrările la podul provizoriu de peste râul Suceava, la Milişăuţi, care va asigura traficul uşor până la redeschiderea podului rutier afectat grav de inundaţiile de la finele lunii iunie, s-au dovedit a fi mult mai complexe decât s-a estimat iniţial. Asta pentru că debitul râului Suceava este în creştere, iar numărul de tuburi necesare a fost mult mai mare. Mai mult, peste primul strat de tuburi s-au mai adaugă tuburi mai mici, pentru ca suprafaţa de rulare să fie ridicată mai mult peste nivelul apei.
Ieri după-amiază, s-au făcut teste cu un vehicul greu pe podul provizoriu.
Anterior, timp de mai multe zile s-a lucrat la amenajarea căilor de acces spre capetele podului.
Primarul din Milişăuţi, Mircea Laurus, a declarat că în cursul zilei de astăzi se vor monta semafoarele şi podul provizoriu va fi deschis circulaţiei.
Podul a fost realizat în urma unui parteneriat public privat, încheiat pe 12 iulie 2018, între Primăria Milişăuţi şi firma Test Prima Suceava.
Primăria Milişăuţi a asigurat 10 tuburi, în condiţiile în care se estima că este nevoie doar de 12 tuburi. Până la urmă s-a ajuns la un necesar de 18 tuburi, restul fiind asigurate de firma Test Prima.
Peste tuburi este turnat un strat de balast, care să asigure trecerea.
Podul provizoriu are o lăţime de cinci metri şi va permite circulaţia a câte unei maşini, pe un singur sens, în regim alternativ. Pentru a nu se produce blocaje, la capetele podului provizoriu vor fi amplasate semafoare. Foarte probabil va fi nevoie şi de prezenţa poliţiştilor, mai ales că traficul greu va fi interzis pe acest pod provizoriu. Un vehicul greu intrat pe acest pod ar duce la riscuri mari, cu atât mai mult cu cât debitul râului Suceava este ridicat. În cazul nefericit în care ar ploua mult, există riscul ca podul provizoriu să nu poată fi folosit.
În paralel, pentru podul rutier de pe DN 2H de la Milişăuţi s-a identificat o soluţie optimă pentru înlocuirea totală a pilonului care a cedat. Podul este în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, care este reprezentanta pe Moldova a Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Această lucrare trebuie să treacă însă prin procedură de licitaţie, ceea ce este de durată. În varianta optimistă, podul rutier de pe DN 2H ar putea fi redeschis circulaţiei în câteva luni de zile.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava