Actualitate

Polarizarea de pe scena politică face loc pe piață noilor partide

Zilele acestea, asistăm pe scena politică din România la o tendință de polarizare politică, logică de altfel având în vedere fuziunea dintre cele două mari partide de dreapta, PNL și PDL. Pe plan local însă, situația variază de la localitate la localitate, reprezentativitatea noilor partide locale fiind legată puternic de notorietatea anterioară a fondatorilor lor. Chiar dacă multe partide locale nu au șanse reale să câștige primările din respectivele localități, posibilitatea de a obține o oarecare reprezentativitate în consiliile locale (chiar și un consilier poate fi un început), prin care să manifeste un control asupra politicienilor eterni, reprezintă o perspectivă care ne dă speranțe.

Evoluția DNA din ultimii ani și revoluția #colectiv au schimbat radical percepția românilor privind politica și politicienii conform ultimului sondaj realizat de INSCOP, la comanda Adevărul.

Cu toate acestea, remarcăm din datele sondajului că pe piața politică există o puternică tendință de polarizare între cele două partide mari, PSD (intenție de 38.4%) și PNL (intenție de 36,7%), singurele partide care ar mai sări de pragul ipotetic de 5% fiind PMP (5.5%) și UDMR (5.1%). Desigur, la nivel local situația variază de la o zonă la alta, componența viitoarelor consilii locale fiind determinată de preferințele din fiecare localitate. Observăm și faptul că, la nivel național, preferința pentru independenți și partide locale este destul de scăzută, dar asta  nu înseamnă că nu există localități în care noile partide au o bună reprezentativitate politică.

Se pare că preferința românilor pentru partide și politicieni noi a crescut comparativ cu acum câțiva ani, făcându-se simțită tot mai pregnant nevoia de schimbare, după un sfert de veac în care senzația generală a fost că am asistat cu toții doar la o rotație de cadre. Cum bine a punctat Constantin Tănase „Pleac-ai noștri, vin ai noștri,  noi rămânem tot ca proștii.”

Un alt aspect interesant este că românii încep să manifeste o oarecare aversiune față de primarii cu probleme penale. Desigur nu ne-ar mira să vedem, ca și în 2012, situații în care de după gratii unii candidați ajung direct primari suspendați. Evoluția DNA de după 2014 ne întărește convingerea că o să asistăm din nou la văduvirea multor localități de edilii lor.

Sus