Top 5 This Week

Related Posts

Poliţiştii au confiscat 215 kilograme de hribi, culeşi fără contract cu Direcţia Silvică

Poliţiştii de la Vama au confiscat cantitatea de 215 kilograme de hribi care era transportată de un bărbat din Moldoviţa, cu o autoutilitară. Bărbatul nu a putut prezenta aviz de însoţire pentru hribi.

Miercuri seară, poliţiştii au oprit pentru control pe DN 17, pe raza comunei Vama, o autoutilitară marca Nissan în care erau transportați hribi.

Bărbatul le-a spus poliţiştilor că transportă ciupercile la un punct de colectare din municipiul Câmpulung Moldovenesc şi nu a putut prezenta nici un document pentru marfă.

Conform Legii nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, „recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii, constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei”.

Autoutilitara a fost condusă de poliţişti la un centru de colectare autorizat din Vama, unde administratorul a efectuat inventarierea, cântărirea şi clasificarea pe specie şi calitate, ocazie cu care s-a constatat că este vorba de 215 kg ciuperci specia hrib. Întreaga cantitate a fost confiscată, iar bărbatul din Moldoviţa a fost amendat în baza legii privind comerţul ilicit.

Colectările de ciuperci în cantităţi mari se pot realiza legal în urma licitaţiilor pe care le organizează periodic Direcţia Silvică Suceava.

În urma unei licitaţii care a avut loc recent a fost contractată cantitatea de 95 tone de ciuperci, din care 67 tone hribi, 14 tone de gălbiori şi 14 tone de ghebe, de către 10 operatori economici. Tot atunci, patru societăţi comerciale au contractat dreptul de recoltare pentru o tonă de trufe.
O nouă licitaţie de cesionare a dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile (hribi, gălbiori, ghebe) din fondul forestier proprietate publică a statului a avut loc pe 12 iulie.
Teoretic, după lege, nici cei care culeg cantităţi mici, pentru consum propriu, nu au acest drept. În practică, însă, micii culegători nu au fost amendaţi, cel puţin până acum.

Sursă: Monitorul de Suceava

spot_img
@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles