Actualitate

Polițiștii din Vama Siret vor să iasă din pușcărie

polițiștii din vama siret vor acasă

Cei 48 polițiști de frontieră de la Vama Siret condamnați la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și constituire grup infracțional organizat, se pregătesc să plece acasă.

Ei au fost încarcerați în martie 2015 în Penitenciarul Botoșani pentru executarea pedepselor. Implicați în diverse activități în spatele gratiilor, au executat aproape 2/3 din condamnări cu tot cu zilele câștigate pe urma muncii prestate și așteaptă eliberarea condiționată. Cererile lor urmează să fie analizate de judecătorul delegat și comisia de profil, după care magistrații de la Judecătoria Botoșani vor decide dacă polițiștii de la Vama Siret pot pleca acasă.

Veniți în mai multe tranșe, aceștia ar putea fi eliberați pe rând. Cei 48 au fost închiți în urma unei acțiuni a procurorilor anticorupție și a unui proces ce a durat aproape patru ani. În februarie 2011, zece dube de mascați și jandarmi au ajuns la Vama Siret și i-au ridicat pe aproape toți lucrătorii pentru fapte de corupție. Au fost arestați, dar au fost eliberați mai târziu.

A urmat apoi procesul, deoarece erau în continuare condamnați. Verdictul final a fost dat în martie 2015, când 48 polițiști de frontieră în frunte cu fostul șef al PTF Siret au primit câte cinci ani de închisoare cu executare. Alți patru lucrători vamali trimiși în judecată au avut o pedeapsă de 5 luni cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 polițiști au pretins, primit sau acceptat, direct sau indirect, suma totală de circa 900.000 euro și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și a le permite introducerea în România unor bunuri peste limita legală admisă.

Cazul este tratat pe larg în ediția tipărită a cotidianului Monitorul de Botoșani.

Sus