Actualitate

Poliţiştii supăraţi că nu mai primesc sporuri şi-au anunţat şefii că nu mai răspund la telefon

politistii-suparati-ca-nu-mai-primesc-sporuri-si-au-anuntat-sefii-ca-nu-mai-raspund-la-telefon-1

Situaţie tensionată şi complicată în poliţia suceveană, după ce mai mulţi poliţiştii unui întreg birou judiciar, au transmis în scris conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava că nu mai vor să asigure permanenţă în afara orelor de program.

Decizia radicală a fost luată în condiţiile în care sporul de 40% pentru asigurarea permanenţei a fost eliminat de la începutul acestui an. Poliţiştii au anunţat că vor fi disponibili doar pentru programul de lucru zilnic, iar în rest nu vor mai răspunde la telefon şefilor care îi solicită.

„În afara programului normal de lucru nu suntem obligaţi să purtăm sau să folosim telefoane mobile”

politistii-suparati-ca-nu-mai-primesc-sporuri-si-au-anuntat-sefii-ca-nu-mai-raspund-la-telefon

Această problemă, cu asigurarea permanenţei, este specifică structurilor de poliţie în care nu se lucrează în schimburi. Este vorba de structuri de ordine publică, de proximitate, judiciare şi parţial la cele de acţiuni speciale (mascaţii poliţiei) şi rutieră. Deşi în mod normal la poliţia rutieră există permanenţă, în schimburi, din cauza crizei de personal s-a ajuns ca la Câmpulung Moldovenesc sau Gura Humorului, pe timp de noapte, un echipaj să asigure permanenţa de la domiciliu.

În data de 12 ianuarie, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Câmpulung Moldovenesc au semnat, in corpore, următorul raport: „Având în vedere că pentru intervenţia de la domiciliu, prevăzută de Legea nr. 115/2017, pentru aprobarea OUG 9/2017 (spor 40%), începând de la 1 ianuarie 2018 nu se mai acordă drepturi băneşti (…) vă aducem la cunoştinţă faptul că, începând cu data de 15 ianuarie 2018, vom dispune după programul normal de lucru, de timpul nostru liber, în funcţie de nevoile personale, familiale şi sociale. De asemenea, arătăm faptul că, în afara programului normal de lucru, nu suntem obligaţi să purtăm sau să folosim telefoane mobile”. Raportul a fost semnat de doi ofiţeri şi şase subofiţeri judiciarişti de la Câmpulung Moldovenesc.

Poliţiştii spun că pot fi solicitaţi în scris, prin poştă, în situaţii excepţionale

Poliţiştii mai arată în hârtia oficială că în cazurile excepţionale, aşa cum sunt definite acestea de un ordin al Ministerului Afacerilor Interne, anunţarea trebuie efectuată din timp util, în scris, la adresele de domiciliu.

Această precizare a poliţiştilor vine probabil pentru a evita să fie cercetaţi disciplinar pentru prevederi legate de Statutul Poliţienesc şi obligativitatea asigurării permanenţei serviciului poliţienesc.

Citește mai departe pe Monitorul de Suceava

Sus