Top 5 This Week

Related Posts

Punctul de Trecere a Frontierei Siret, o cocină cu gropi, mizerie şi ciori

Poarta de intrare/ieşire de la Siret a Uniunii Europene, la graniţa dintre România şi Ucraina, este o carte de vizită deplorabilă nu doar pentru judeţ, ci pentru toată ţara. Tranzitat zilnic de mii de oameni, Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret este o adevărată cocină, o ruşine pentru cei care administrează arealul şi care nu ridică un deget pentru a schimba lucrurile.

Aflate teoretic în administrarea Ministerului Finanţelor, clădirea şi terenul unde funcţionează PTF Siret arată nivelul de nepăsare de care se poate da dovadă.

Situaţia din ziua de marţi, 17 iulie 2018, este doar una din peisajul cotidian. Şi cu o zi sau o lună mai devreme, nimic nu era schimbat. Un semn că acolo lucrurile sunt lăsate de izbelişte de o bună perioadă de timp.

Pentru a „admira” priveliştea din PTF Siret este timp berechet: circa 4-5 ore de aşteptare

De exemplu, pe sensul de ieşire din România spre Ucraina gropile din carosabil sunt greu de digerat nu doar de şoferi, ci şi de maşini, care „gem” la fiecare „săritură”. Coşurile de gunoi sunt puţine şi antice, iar rugina se vede cu ochiul liber.

Oricum, chiar dacă ar fi mai numeroase, nu ştiu dacă ar ajuta cu ceva, şi asta pentru că nimeni nu s-a străduit să ridice gunoiul, care după ce a „refulat” din coşuri s-a împrăştiat pe tot spaţiul verde şi nu numai. De igienizarea spaţiilor verzi ar fi impropriu de vorbit, şi asta pentru că iarba creşte în voie. Doar nişte vaci sau nişte oi lipsesc pentru a întregi imaginea unui peisaj arhaic.

Nici sensul de intrare în România nu se prezintă cu mult mai bine. Şi aici gropile din asfalt sunt prezente, iar în apa rezultată din ploile recente se oglindeşte cerul. Coşurile de gunoi, provenite probabil de la ajutoare, sunt prinse artizanal cu sârmă de gardul împrejmuitor, dar nu fac faţă cerinţelor şi dau pe afară. Şi ca imaginea să fie una completă pentru o groapă de gunoi, ciorile care stau în pomii din zonă iau cu asalt coşurile arhipline, fireşte, într-un cor de croncănituri.

Iar pentru a admira aceste „realizări” ale celor care administrează PTF Siret este timp berechet. Aşteptarea în PTF Siret, în special pe sensul de intrare în ţară, este de aproximativ 4-5 ore, cu tot ceea ce înseamnă şi controlul din partea ucraineană, iar în tot acest timp maşinile care circulă bară la bară se mişcă în ritm de melc.

 

frontiera-siret-cocina frontiera-siret-cocina frontiera-siret-cocina

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles