Știri Rădăuți

Rădăuțenii au decis să excludă Croația din UE

Anul trecut, rădăuțenii au fost binecuvântați printr-o ordonanță ilegală marca Victor Ponta cu un nou consiliu local, șchiop și fără o legitimitate a votului în spate. Ca orice administrație venită după un an în care orașul s-a ghidat după principii libertariene (sau mai degrabă legile junglei), noul consiliu local s-a angajat cu maximă determinare în rezolvarea problemelor obștești.

Pentru că spațiile verzi tot mai restrânse nu mai permit investiții semnificative în panseluțe, s-au pretat la modernizarea orașului cu cele două mijloace care ar face orice administrator din zona Rădăuților să se simtă  bun gospodar: drujba și băncuța. Așa că „au toaletat” la sânge copacii care și au permis să vegeteze într-o manieră necaracteristică socialismului științific și au umplut zona centrală a urbei cu bănci de prost gust.

Deoarece timpul și sumele de bani care pot fi cheltuite prin atribuirea directă a contractelor nu le-au permis să se angreneze în mari investiții publice, administratorii de strânsură ai urbei s-au angajat în investiții semnificative și esențiale pentru bunăstarea locuitorilor.

Astfel, în anul de grație 2016, cei care țin frâiele bugetului rădăuțean au decis că nu se mai poate și că riscăm să ne facem de râs în fața invaziei de turiști, promise de unii dintre candidați, cu ansamblul de steaguri de la muzeu. Inspirați de cele mai nobile idealuri europene, le-au coborât pe cele vechi și le-au urcat pe cele noi fără să-și dea seama că verticalitatea stindardelor nu permite nimănui să le și vadă. Ar fi necesare niște condiții de vânt extrem de specifice pentru a le putea admira în splendoarea lor.

Problema care ne macină este însă alta. Superbul ansamblu de steaguri, care probabil pregătește mutarea unor instituții europene la Rădăuți, a fost înălțat înainte ca Uniunea Europeană să aibă 28 de membri (Croația devenind membru pe 1  iulie 2013). Ansamblul a fost gândit cu 28 de steaguri, 27 pentru statele membre de la acea dată și al 28-lea pentru cel al Uniunii Europene.

În campania de schimbare a steagurilor ne-am fi așteptat ca la Rădăuți să se accepte, în sfârșit, calitatea de membru UE a Croației. Din păcate, poporul croat trebuie să trăiască în continuare cu frustrarea faptului că „inima Bucovinei” nu le acceptă țara ca membru cu drepturi depline în UE. Bad luck, Croatia!!!

Conform surselor noastre, există o oarecare nemulțumire la nivelul administrației locale legată de faptul că realizatorii Game of Thrones au preferat să amplaseze „King’s Landing” în Dubrovnik (Croația) și nu în Rădăuți (Inima Bucovinei a.k.a. Tărâmul Crepuscular). Pe undeva, se pare că există și o teamă că Daenerys și dragonii ei o să radă  de pe fața pământului Croația și nu are sens să stricăm metal și pânză pentru un stat a cărui existență atârnă de un fir de ață.

P.S. Nu ne asumăm faptul că statul vitregit de administrația rădăuțeană este Croația. Ansamblul a fost înălțat înainte ca respectiva țară să devină membru UE și presupunem că tot ea lipsește. Este posibil ca altă țară să fii fost exclusă primăvara asta la Rădăuți din Uniunea Europeană.

P.P.S. Ce se întâmplă la statuie? Gutuii japonezi măcelăriți acolo ar fi avut timp să scoată și un rod! Gurile rele zic că statuia a fost lăsată pentru ultima săptămână ca să îi vadă toți votanții cât de gospodari sunt!

Sus