Rădăuți este capitala spiritului civic, deoarece aici aproape toți locuitorii sunt implicați în viața cetății. Astfel, pentru banderola cu tricolor, pe care unii o afișează cu nostalgie pe rețelele de socializare, se vor bate 13 candidați. Sunt mai mulți decât în oricare altă localitate urbană a județului și sunt la fel de mulți ca în Suceava, Câmpulung și Siret la un loc. Dintre cei 13 candidați 12 reprezintă diferite partide politice și unul este independent.
Conform legii electorale nr. 115/2015 (vezi după articol) în cazul localităților de rangul II și III (unde ne încadrăm pentru că dr. Ponta nu a făcut articol separat pentru Rădăuți) partidele pot propune primar și listă de consilieri dacă au adeziunea a 500 de cetățeni cu drept de vot (vezi mai jos articolul 49, aliniatele 1 și 2). Un cetățean care vrea să fie consilier independent (adică nu vrea să se murdărească în bucătăriile interne ale diferitelor organizații) are nevoie tot de 500. Adică un individ trebuie să adune singur cât un partid. Și, pentru ca nu cumva un om din afara sistemului să îngreuneze accesul partidelor la banii publici, pentru un candidat independent la primărie sunt necesare 1000 de semnături (vezi mai jos articolul 50, aliniatele 1 și 2).
Facem abstracție de faptul că este posibil ca pe lista finală să apară și câte un consilier independent și nu ne mai batem capul cu semnăturile sale. Ne limităm strict la cei care doresc să fie primari. Dacă am calcula minimul la semnături am constata că avem nevoie de 7000 (12 candidați cu partid * 500 + 1 candidat independent cu 1000). Desigur, ne dăm seama că, pentru a fi siguri că nu pică la Biroul Electoral, pentru două-trei semnături neconforme, candidații au plusat și listele totale de semnături se duc undeva la 10.000.
Suntem conștienți că legea 115/2015 e făcută de PSD, care nu-și lasă de izbeliște partidele satelit, astfel că un cetățean cu spirit civic, care vrea să încurajeze competiția electorală are dreptul să semneze de mai multe ori (vezi mai jos articolul 51, aliniatul 3). Și e foarte probabil ca dintre cele 10.000 de semnături, multe să fie de la aceeași cetățeni, care vor competiție.
Conform BEJ Suceava în Rădăuți sunt undeva între 26000 și 27000 de cetățeni cu drept de vot. Pe de altă parte recensământul din 2011 susține că în Rădăuți populația stabilă este de 22000 de locuitori. Presupunem că există și 4-5000 de locuitori care au sub 18 ani. Cu alte cuvinte, semnăturile au fost adunate de la 17-18.000 de locuitori. Dacă îi dăm la o parte pe cei care au dat semnături la toată lumea (nu sunt foarte mulți pentru că nu toți au citit legea să afle că au voie) rezultă că pe puțin unul din fiecare doi locuitori ai urbei s-a implicat civic în viitorul orașului.
Mie, și altora ca mine, ar trebui să ne fie rușine. Și chiar mă simt trist, ignorat și nefolositor din punct de vedere civic. Așa o mulțime de semnături și a mea nu este printre ele. Te-ai fi așteptat ca până mai ieri orașul să fie un furnicar al echipelor de campanie care caută să obțină semnături pentru candidații lor. Dar nu, corturile de campanie au fost o raritate…
Este de admirat și apreciat capacitatea unor partide de a aduna semnături în tăcere, pe nesimțite. Noroc că nu sunt cârcotaș de felul meu că m-aș întreba cum de nu li s-a părut suspicios celor de la biroul electoral faptul că unii au reușit să facă listele într-un singur week-end.
Anexă: extract din legea 115/2015
Art. 49
(1) Partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri pot propune cate o lista de candidati in fiecare circumscriptie electorala pentru consiliul local, pentru consiliul judetean si cate un candidat pentru functia de primar.
(2) Pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.
Art. 50
(1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.
(2) Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor, si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti.
(3) Nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.
Art. 51
(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni romani sau cetateni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori resedinta in circumscriptia electorala in cauza. Un sustinator poate sprijini mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar.