Actualitate

Rădăuți, ținutul crepuscular (Insula)

Oamenii care trăiesc în ținutul Rădăuților au remarcat cu siguranță faptul că, în marea de vehicule care a invadat centrul urbei, s-a demarcat o insulă.

Această insulă, formată din trei așa-zise blocuri turn, trei clădiri de legătură și desigur „Palatul CEC-ului”, este separată de marea de autoturisme prin cea mai urâtă platformă de trepte creată de mintea unor arhitecți comuniști. Desigur, nu asupra discutabilului gust arhitectural comunist vrem să ne oprim astăzi, ci asupra parcării care separă această insulă de principalul centru comercial al zonei, aflat în pestrițul Magazin General.

Locatarii și vizitatorii insulei care vor să ajungă în zona comercială trebuie să treacă pe lângă parcarea mare pe un fel de trotuar-parcare străjuit de o sinistră bordură supraînălțată. Acesta a fost probabil destinat șoferilor care au de „stat doar două minute” în centru. Și poate că pe vremuri a funcționat, dar acum nu se mai respectă spațiul pietonal și fraierii ăștia care umblă pe jos trebuie să urmeze un traseu șerpuit.

Non-sensul trotuarului-parcare este amplificat și de faptul că acesta îngreunează suplimentar traficul central. Între rond și MG autoturismele se pot angaja în trafic din absolut orice loc.

Propunerea noastră ar implica trei pași:

  • Refacerea trotuarului din punctul în care se termină gărduțul rondului până în apropierea magazinului general. Cu ocazia asta s-ar putea planta și copaci pe marginea sa. Nu avem pretenția ca aceștia să fie lăsați să facă umbră pentru că suntem orașul copacilor bonsai.
  • Dărâmarea bordurii sinistre și lărgirea parcării cu plată. Chiar dacă lumea neagă, de 25 de ani și centrul municipiului este supus legilor economice. Chiar și acolo este vorba, în final, de cerere și ofertă și este normal ca pentru un bun rar (loc de parcare) cu o cerere mare să se plătească suplimentar. Cu ocazia asta s-ar putea elibera și jumătatea de parcare blocată zilnic de microbuze. Prin lărgire și organizare, numărul de locuri de parcare ar fi suplimentat.
  • Realizarea unui singur punct de acces spre parcare.  Nu înțelegem de ce taximetriștii au de două ori mai multe locuri ca mașini și de ce beneficiază de intrare separată. Un singur punct de acces spre stradă ar simplifica și traficul pe porțiunea de stradă dintre rond și intersecția de la Catedrală.

P.S. Poate că ar fi timpul ca în centru să fie luat exemplu de la parcarea LIDL să fie făcute și 3-4 locuri pentru persoane cu handicap.

P.P.S. După cum se poate observa în fotografia împrumutată de la Google, chiar și acum câțiva ani, parcarea principală era aproape goală iar trotuarul-parcare arhiplin.

Sus